Wat is het verschil tussen groene thee en zwarte thee, hoeveel cafeïne zit er in thee en welke soort thee zou ideaal zijn voor jou?

cafeïne in thee, gezonde thee, gezonde thee afvallen, gezonde thee kopen, groene thee, kamille thee, muntthee, zwarte thee -

Wat is het verschil tussen groene thee en zwarte thee, hoeveel cafeïne zit er in thee en welke soort thee zou ideaal zijn voor jou?

Groene thee en zwarte thee worden beide gemaakt van dezelfde plant en dat is de theeplant met de naam Camellia Sinensis.

Het grootste verschil tussen de 2 theeën is dat zwarte thee een extra proces ondergaat. Om zwarte thee te maken worden de planten na het plukken gedroogd en blootgesteld aan lucht waardoor de blaadjes een donkerbruine kleur krijgen.

Dit proces wordt uitgevoerd om een sterker en intenser smaak te krijgen. Bij groene thee zijn die extra bewerkingen er niet, vandaar dat de blaadjes hun groene kleur behouden.

Hoewel beide theeën van dezelfde plant worden gemaakt, zorgt het oxidatieproces van zwarte thee er wel voor dat zwarte thee iets meer cafeïne en iets minder antioxidanten heeft dan groene thee. Toch zijn de theeën allebei gezond en staan ze beiden bekend om het verlagen van de bloeddruk en verlagen van kans op beroertes.

Thee drinken is gezond en brengt meer voor dan nadelen met zich mee en als je het zonder suiker drinkt dan hoef je ook geen rekening te houden met calorieën. Waardoor dit dus ook een ideaal product is voor degene die willen afvallen.

Laten we hieronder gaan kijken naar hoeveel cafeïne er in thee zit. Vergelijken zorgt vaak voor een beter beeld, vandaar dat er ook andere producten bij staan.

- 1 blikje energiedrank van 250ml = 80 mg cafeïne
- 1 kopje koffie = 60 mg cafeïne
- 1 kopje zwarte thee = 30 mg cafeïne
- 1 kopje groene thee = 20 mg cafeïne
- 1 kopje munt, kamille, rooibos of gemberthee = 0 mg cafeïne

Deze laatste 4 theesoorten bevatten geen cafeïne omdat ze niet zoals groene en zwarte thee gemaakt zijn van de theeplant Camellia Sinensis. Ze worden daarom ook kruidenthee genoemd in plaats van echte thee, maar door het ontbreken van cafeïne zijn dit wel de ideale theesoorten voor laat in de avond, zodat je geen moeite gaat krijgen met in slaap vallen.

Het kan zijn dat je je afvraagt welke thee goed is voor wat en daarom zal ik 4 theesoorten hieronder als voorbeeld in beeld brengen die het meest ideaal zijn op basis van een specifiek doel.

Als het puur om gezondheid gaat dan is groene thee de ideale thee. Eigenlijk alle 6 theesoorten die afkomen van de theeplant, maar van de theesoorten die overal makkelijk te verkrijgen zijn in Nederland en België scoort groene thee het beste.

Deze thee bevat veel antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen tegen hartziekten, beroertes, stress, vermoeidheid, tandbederf, reuma, huidproblemen, dementie en diabetes

Als je op zoek bent naar een thee die bijna exact dezelfde gezondheidsvoordelen kan bieden als groene thee maar wat sterker van smaak is, dan is zwarte thee de juiste keuze.

Twee van de populairste zwarte theesoorten in de Benelux zijn de Engelse Melange en de Earl Grey. Vruchtenthee zoals bosvruchten of sinaasappelthee worden vaak gemixt met zwarte thee en zijn dus ook zwarte theesoorten, maar als dat zo is dan moet het ook op de verpakking staan. Dit geldt trouwens ook voor groene thee. Ook groene thee wordt regelmatig gemixt met vruchtenthee. 

Een ideale thee voor in de late avonduren voordat je gaat slapen is kamille thee. Deze kruidenthee bevat geen cafeïne en de stofjes die erin zitten geven het lichaam een ontspannen gevoel, dus dat helpt je met afschakelen.

Verder schijnt kamille thee naast ontspanning ook hulp te bieden tegen maagklachten, keelpijn, hoest en verkoudheid.

Als je het liefst thee wilt drinken die je helpt met stress verminderen en misselijkheid verwijdert, dan is verse muntthee de juiste keuze.

Deze thee kan trouwens ook ideaal zijn voor het slapen gaan, omdat er geen cafeïne in zit en omdat het stress vermindert. Verder schijnt verse muntthee ook goed te zijn voor maag, darmen, huid en geheugen. 

Welke thee ideaal is voor sporters, is eigenlijk elke type thee. Het enige wat thee ongezond voor je kan maken is als je er suiker bij doet. Zonder suiker erbij hoef je niet te rekenen op calorieën en schoon vocht binnenkrijgen is goed voor zowel afvallen als spiermassa opbouwen.

Als je dit behulpzame informatie vind, bekijk dan ons YouTube kanaal. Hieronder vind je de link en het abonneer-knopje. Op het kanaal vind je al onze blogberichten terug in video's en we zijn ook actief op Spotify als je liever alleen audio hebt. Zo kun je alle info meekrijgen terwijl je wat anders aan het doen bent.

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Voedingsschema voor spieropbouw en afvallen. Gratis een schema op maat door het zelf te maken.
Als je wilt weten hoe je een eigen voedingsschema kan maken, dan ben je op de juiste pagina beland. Ik ga je in 5 sta...
Lees meer
Zelf een krachttraining schema maken! In 5 stappen een trainingsschema op maat voor spiermassa.
Hoe maak je een eigen krachttraining schema? Als jij een beginner bent die zichzelf deze vraag stelt, dan ben je op d...
Lees meer
VERMIJD deze buikvet vergrotende producten voor een strakke buik!
Op deze pagina gaan we kijken naar 5 type producten die je beter kunt vermijden als je minder buikvet wilt. Er zijn h...
Lees meer

Tags