5 Onverwachte obstakels die het afvallen kunnen belemmeren

afvallen, afvallen lukt niet, hoe afvallen, niet afvallen, obstakels afvallen, waarom val ik niet af -

5 Onverwachte obstakels die het afvallen kunnen belemmeren

We weten allemaal dat ongezond eten en onvoldoende bewegen het afvallen kan belemmeren, maar in veel gevallen zijn er zelfs meer obstakels. Alleen is men niet altijd bewust van deze obstakels, omdat ze niet direct iets te maken hebben met ongezond eten of onvoldoende beweging.   

Toch spelen de 5 onverwachte obstakels die hieronder worden beschreven een grote rol in het creëren van teleurstellende resultaten. Neem ze even door en kijk of er 1 of meerdere obstakels bijstaan die aanwezig zijn in jouw dagelijks leven. 

Ik zal ze niet alleen onthullen, maar ook de oplossing erbij bieden zodat je er vanaf kan komen. Afvallen is helemaal geen ingewikkeld proces, maar als je niet doorhebt wat je tegenhoudt kan het als een mega opdracht aanvoelen.  

#1. Verzwakkende geloofsovertuigingen 

afvallen obstakel 1

Als het om afvallen gaat dan heeft bijna iedereen het over eten of bewegen, terwijl het mentale aspect een gigantische rol speelt. Als je te kritisch op jezelf bent, niet in jezelf gelooft of niet lekker in je vel zit wordt het erg moeilijk om de motivatie en plezier te vinden om hetgeen te doen wat je zou moeten doen om van de kilo’s af te komen.

Erg veel mensen hebben hier last van, maar de meeste doen hier niks aan omdat ze in de sleur zitten van een druk dagelijks leven en andere zaken als prioriteit hebben geplaatst. Met als gevolg geen gewichtsverlies en dus ook geen verbetering in gezondheid. 

Veelvoorkomende gedachten/overtuigingen:

 • Doelen stellen leidt bij mij altijd naar teleurstelling
 • Wat als al die moeite en tijd niets gaat opleveren
 • Een paar kilo’s minder zal mijn leven niet veranderen
 • Ik ben nooit slank geweest dus het zal wel genetisch zijn
 • Ik heb het te druk om te gaan sporten of te gaan koken
 • Ik hou het toch niet vol, dus waarom beginnen

Dit waren een aantal gedachten/overtuigingen die veel voorkomen en rondspoken in de hersenen van mensen. De meeste die eronder lijden staan hier niet bij stil en beseffen niet dat dit hetgeen is dat alle energie en motivatie uit hun zuigt. 

Gelukkig zijn overtuigingen altijd te veranderen en zodra je die hebt verandert naar positieve overtuigingen zal je gedrag gaan veranderen. Je zult zelfverzekerder gaan handelen, meer energie hebben, jezelf meer steunen en beseffen dat jij in controle bent over jouw leven. 

Net zoals negatieve overtuigingen zijn gaan wonen in je hersenen door veel herhalingen… zo kun je ook positieve overtuigingen naar binnen brengen. Het hoeft niet persé te gebeuren door tegen jezelf te praten, maar toch zal het op een manier gedaan moeten worden. Hieronder zie je effectieve manieren om dit om te draaien zodat je niet alleen makkelijk kunt afvallen, maar ook een gelukkiger leven kunt gaan leiden. 

Sterke positieve overtuigingen creëren door:

 • Beste zelfontwikkeling boeken te lezen
 • Luisteren naar audio of podcast voor positieve mindset
 • Omgaan met positieve zelfverzekerde mensen
 • Afstand nemen van mensen die je niet waarderen
 • Stoppen met zelfkritiek en jezelf de kans geven
 • Visualiseren of opschrijven wat er allemaal vooruit zou gaan in je leven als je straks een fit lichaam hebt (zelfvertrouwen, energie, relaties, etc)

Dit waren een aantal voorbeelden waarmee je af kunt komen van zelfsabotage, een gebrek aan zelfvertrouwen en een tekort aan energie. Zodra de mentale switch is gemaakt zul je merken dat alles makkelijker zal lopen. Het is de moeite waard om hier tijd in te stoppen. Het is tenslotte jouw leven en meer dan 1 zul je niet krijgen. 

#2. Niet werkelijk weten hoeveel je binnenkrijgt 

afvallen obstakel 2

Je kunt nog gezond eten en bewegen, maar als je meer calorieën binnenkrijgt dan je dagelijkse caloriebehoefte toelaat dan zul je niet afvallen. Inschatten is zelden hetzelfde als de werkelijkheid. 

Ook gebeurt het mensen vaak dat ze onthouden wat ze op de dag gegeten hebben, maar geen rekening houden met sappen en drankjes die ook behoorlijk wat calorieën met zich mee kunnen brengen.

Veelvoorkomende misverstanden bij calorie-inname:

 • Fruitsappen met veel suiker als gezond zien en ze niet meetellen
 • Regelmatig alcohol drinken zonder bewust te zijn van impact
 • Meerdere keren per dag koffie en/of thee met suiker drinken
 • Automatisch ervan uitgaan dat een gezond product weinig calorieën bevat, bijvoorbeeld noten of pindakaas 

Dit waren een aantal misverstanden, maar zo zijn er nog veel meer. Vandaar dat het gebruiken van een voedingsapp zeker is aan te raden. Je houdt in dat geval alles bij van wat je eet of drinkt en kunt op elke moment zien hoeveel calorieën je nog over hebt.  

Het gebruiken van een voedingsapp hoeft ook niet veel tijd of moeite te kosten. Tegenwoordig kun je producten scannen of erg snel terugvinden in de suggestielijsten en hoef je nog maar alleen de portiegrootte aan te geven. Al het rekenwerk wordt voor je gedaan en succesvol afvallen wordt veel makkelijker.

#3. De gevolgen van regelmatige stress 

afvallen obstakel 3

Zoals je waarschijnlijk al weet is dit er één die erg vaak voorkomt, maar de meeste mensen die eronder lijden beseffen niet hoeveel impact dit heeft op het afvallen. Het zorgt voor een opeenstapeling van factoren die het afvallen alleen maar moeilijker voor je maken. 

Gevolgen van regelmatig stress:

 • Vermoeidheid en een slechter humeur door slecht slapen
 • Aanmaken van cortisol (hormoon) waardoor vetopslag makkelijker ontstaat
 • Behoefte aan ongezond voedsel en fastfood als comfortfood
 • Afvallen zien als een extra opdracht die je er niet bij kan hebben
 • Minder optimistisch en een korter lontje
 • Het aantrekken van verkeerde situaties en mensen

Dit waren een aantal voorbeelden van gevolgen die je kunnen remmen als je regelmatig stress ervaart. Je kan je dus goed voorstellen dat je in zo’n situatie snel geneigd bent om het afvallen te laten lopen. Gelukkig zijn er meerdere ding die je kunt doen om regelmatig stress te voorkomen.

Voorkomen van regelmatig stress:

 • Minder druk op jezelf zetten en stapsgewijs werken
 • Minder contact met negatief ingestelde mensen
 • Maak wat tijd vrij hetgeen dat jou ontspanning geeft
 • Luister naar audio of lees boeken die je helpen
 • Zorg voor een plezierig leefomgeving 
 • Stop zelfkritiek en doe wat je kunt doen 
 • Maak van dankbaarheid een gewoonte 

Laat je niet gek maken door een gehaaste samenleving. Doe je best en houdt negativiteit op afstand. Zonder stress wordt alles luchtiger en makkelijker. Als je je goed voelt zal afvallen veel makkelijker worden. Vraag jezelf af wat je stress bezorgt en neem daar afstand van. Alles valt te veranderen. In een gezonde positieve leefomgeving kun je veel meer bereiken. 

#4. Medicatie of medische problemen 

afvallen obstakel 4

Moeite hebben met afvallen vanwege medicatie of medische problemen komt helaas ook vaak voor. Antidepressiva en diabetes medicijnen zijn 2 voorbeelden van medicijnen die als bijwerking zorgen voor gewichtstoename. 

Er kunnen ook lichamelijke aandoeningen zijn die het afvallen moeilijk maken. Dit is iets waar je beter geen tips voor kunt ontvangen. Laat je onderzoeken en adviseren door een arts. Check of er wat aan de hand is of vraag om medicijnen met minder nadelige bijwerkingen.

Voor de mensen waarbij dit speelt zonder dat ze het beseffen is het eigenlijk triest. Vaak zijn ze erg kritisch naar zichzelf toe en hebben ze het idee dat ze te zwak zijn om hun doel te bereiken, terwijl er meer aan de hand is. Laat je bij twijfel gewoon onderzoeken.

#5. Denken verwarren met juiste actie ondernemen 

afvallen obstakel 5

Dit klinkt misschien raar, maar toch is het een probleem die bij veel mensen voorkomt. Mensen die denken verwarren met actie ondernemen. Ze lezen veel informatie, ze bekijken veel video’s en praten erover, maar starten niet met daadwerkelijk diëten en regelmatig sporten.  

Het gevolg van deze gewoonte is dat je niet dichterbij je doel komt en denkt dat je hebt gefaald, terwijl je jezelf nooit een eerlijke kans hebt gegeven. Dit gebeurt mensen ook bij doelen in het ondernemen, carrieres, relaties, etc. 

Personen die door deze gewoonte worden belemmerd wachten vaak met actie ondernemen totdat ze zeker van hun zaak zijn, terwijl in werkelijkheid het vertrouwen en de gedrevenheid onderweg worden opgebouwd. Als je gewoon zou starten en elke dag kleine stapjes vooruit maakt dan zul je merken dat elke week je vertrouwen en motivatie groter wordt. 

Wat je kunt doen om iemand van de actie te worden:

 • Werken met een doel, stappenplan en deadline
 • Afvallen met een gemotiveerde partner die niet snel opgeeft
 • Je journey online delen voor meer verantwoordelijkheidsgevoel 
 • Niet jezelf bekritiseren en vooraf afschrijven.. Geef jezelf een eerlijke kans
 • Denk in kleine stapjes en focus alleen op vandaag… te ver en te groot denken maakt de opdracht onnodig gigantisch 
 • Trakteer jezelf op een mooi cadeau als je jouw doel behaald… Dit zorgt voor een mooi vooruitzicht en waardering naar jezelf toe voor het doorzetten en volhouden 

Dit waren een aantal manieren die ervoor kunnen zorgen dat je meer actie gaat ondernemen, waardoor je ook meer gaat bereiken. Uiteraard ken jij jezelf goed en kun je een goede inschatting maken van welke strategie het beste voor jou zou werken. 

Afvallen gaat veel gemakkelijker als je de obstakels uit de weg ruimt. Vandaar dat het de moeite waard is om even stil te staan bij wat er speelt, zodat je dit kunt oplossen en je doel kunt bereiken. Voor meer behulpzame artikelen over afvallen kun je klikken op: BLOG AFVALLEN en als je graag video’s bekijkt dan kun je onderaan de pagina abonneren op ons YouTube kanaal. We publiceren wekelijks behulpzame video’s die over afvallen of spieropbouw gaan. 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

108 Koolhydraatarme Producten Voor Afvallen!
Koolhydraatarme producten vind je vooral als je zoekt bij groente, noten, zuivel en mager vlees, vis of kip. Koolhydr...
Lees meer
Gratis voedingsschema afvallen en spieropbouw maken in 3 Stappen 
Een ideaal op maat gemaakte voedingsschema voor afvallen en/of spieropbouw heb je gratis als je die zelf samenstelt. ...
Lees meer
Afvallen met shakes! De voor en nadelen op een rijtje
Er wordt vaak aan afvallen met shakes gedacht, omdat dit een makkelijke oplossing lijkt te zijn. Veel mensen die dit ...
Lees meer

Tags