Ik heb interesse in een cholesterol verlagend dieet… wat mag ik niet eten?

Cholesterol, cholesterol dieet wat mag ik niet eten, cholesterol verlagen, cholesterol verlagend dieet, cholesterolarm, te hoge cholesterol, verzadigde vetten -

Ik heb interesse in een cholesterol verlagend dieet… wat mag ik niet eten?

Ik ben geen arts, dus ik kan je niet gaan vertellen wat je wel of niet mag eten. Wat ik wel kan doen is je advies geven over welke producten je beter op afstand kunt houden, omdat die de cholesterol doen verhogen. 

Ongezonde vetten verhogen de cholesterol  

Producten die zorgen voor een te hoge cholesterol zijn vooral producten waar veel verzadigde vetten in zitten. Dit zijn producten als bijvoorbeeld roomboter, volle melkproducten, vette kaas (mascarpone, boursin, geitenkaas, 48+ kaas), vette vleeswaren (spek, worst, hamburgers, gehakt, lamsvlees), chocolade, gebak en koekjes. 

Selecteren tijdens boodschappen doen 

Het is eigenlijk best simpel om producten te vermijden die veel verzadigde vetten bevatten om zo je cholesterol te verlagen. Wees tijdens het boodschappen doen bewust van wat je in de boodschappenkar legt. Lees op het voedingswaarde-etiket dat op de verpakking van het product staat hoeveel verzadigde vetten erin zitten. Hoe dichter het getal bij de nul is hoe beter. Producten die meer dan 10 gram verzadigde vetten bevatten per 100 gram kunnen al in het rijtje worden gezet van producten die voor een hoge cholesterol zorgen.  

Gebruik onverzadigde vetten

Ook vetten zijn belangrijk voor de gezondheid en optimaal functioneren van ons lichaam, maar er is duidelijk verschil tussen gezonde vetten (onverzadigde vetten) en ongezonde vetten (verzadigde vetten). Zo helpen de gezonde vetten onder andere bij bescherming van kwetsbare organen, een betere temperatuurregeling, een vol gevoel na het eten en geven ze het lichaam meer energie. De ongezonde vetten (bij een hoge inname) kunnen zorgen voor een te hoge cholesterol, meer buikvet, risico op slagaderziekte en flinke overgewicht. 

Producten met veel onverzadigde vetten

Producten waar veel onverzadigde vetten in zitten zijn producten als bijvoorbeeld olijfolie, lijnzaadolie, avocado, noten, zaden, pitten en vette vis (zalm, haring, paling, makreel en botervis).    

Als je cholesterolarm wilt eten is het dus belangrijk om de verzadigde vet-inname te verlagen. Ook als je weinig productkennis hebt is het makkelijk om de producten te onderscheiden. Lees het voedingswaarde-etiket op de verpakking van producten of gebruik een fitness voedingsapp waarbij je de barcodes kunt scannen en zo precies krijgt te zien hoeveel verzadigde vetten en andere voedingsstoffen erin zitten.  

 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi  


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Voedingsstoffen en hun functies!
Voeding speelt een cruciale rol in fitness. De grootste reden dat sporters die regelmatig sporten niet de gewenste re...
Lees meer
Trek in zoetigheid verminderen met deze 6 tips! Maak afvallen makkelijk met simpele tricks.
De behoefte aan zoetigheid veranderd voor veel mensen in een probleem. Ze hebben veel moeite met zelfbeheersing en in...
Lees meer
Populaire fastfood maaltijden met meer dan 1000 calorieën!
Dat populaire fastfood maaltijden bijna altijd ongezond zijn is een bekend verhaal, maar veel van deze bevatten ook n...
Lees meer

Tags