5 Grote nadelen voor roken tijdens spiermassa opbouwen

roken, roken en spieropbouw, roken en sporten, roken spierafbraak, roken spiergroei, roken spiermassa -

5 Grote nadelen voor roken tijdens spiermassa opbouwen

Met nadelen in de titel klinkt het als een negatief bericht, maar dit is het tegenovergestelde. Met deze feiten hoop ik namelijk rokers die proberen te stoppen het laatste motiverende zetje te geven. 

Roken brengt naast een groter risico op kanker, verouderd huid en slecht gebit ook niet veel goeds wat spiermassa opbouwen betreft. Het kan de spiergroei op verschillende manieren belemmeren. Hieronder vind je de 5 grote nadelen die de prestaties en resultaten belemmeren voor rokers.  

#1. Minder conditie 

Roken beschadigd en verzwakt de longen. Dit leidt naar minder zuurstof toevoer in het hele lichaam met als gevolg een slechtere conditie. Met een zwakke conditie krijg je veel meer last van vermoeidheid, slechte stemmingen en ben je eerder geneigd om activiteiten te annuleren die veel energie kosten. 

Krachttraining voor serieuze resultaten vereist een behoorlijke hoeveelheid energie, regelmaat zonder teveel dagen stop en een goede ademhaling, zodat je lichaam en spieren voldoende zuurstof ontvangen. Je ziet dus dat roken alles tegenwerkt wat je zou helpen aan maximale prestaties.

Voor sporters die niet roken is het veel makkelijker om regelmatig naar de sportschool te gaan, gemotiveerd te blijven en alles uit hun training te halen met als gevolg overduidelijke top resultaten in een paar maanden tijd.

Je doet jezelf dus enorm tekort door te blijven roken. Je betaalt letterlijk voor iets dat jou zwakker maakt en jouw lichaam beschadigd. Het mooie aan krachttraining is dat het ook nog eens een uitlaatklep is, waardoor je sigaretten of andere middelen zeker niet nodig hebt om te ontstressen. 

Stop met roken en start met regelmatig sporten en je zult na één maand versteld staan van hoe groot het verschil in lichaamsenergie is. De meeste rokers zijn niet anders gewend dan zich vaak vermoeid voelen, maar sporters die niet roken weten dat het niet normaal is om zo vaak moe te zijn.

Minder energie heeft niet alleen impact op hoe je je voelt, maar als rokende sporter loop je ook nog eens spiermassa mis. Om flinke spiermassa op te bouwen is het belangrijk om regelmatig te blijven trainen én elke keer dat je traint het maximale te geven. 

#2. Minder geld voor voeding

In Nederland doet de gemiddelde roker 2 dagen om een pakje sigaretten op te krijgen. De gemiddelde prijs voor een pakje sigaretten is €8 tegenwoordig. Dat zou betekenen dat er in 1 maand tijd circa 15 pakjes sigaretten per persoon worden leeg gerookt. Als je 15 pakjes x €8 doet kom je uit op €120 per maand en dat is dus alleen voor sigaretten.

Met €120 per maand kun je erg veel eiwitrijke voeding en supplementen kopen die je fysiek gespierd en indrukwekkend maken, maar in plaats daarvan gaat het voor rokers naar een product dat het lichaam vergiftigd, zwakker maakt en ook nog een de spiergroei doet vertragen.

Alles wordt tegenwoordig duurder en als sporter die flinke spiermassa wil opbouwen blijft het belangrijk om goed te eten. Verspil dus geen geld aan sigaretten, maar gebruik dat geld om jezelf te voorzien van de beste voedingsproducten, zodat je jouw doelen kunt behalen. 

#3. Vermindert eetlust 

Eén van de grootste uitdagingen voor bodybuilders en fitness atleten die spiermassa willen opbouwen is genoeg eten. Grote sporters die flinke spiermassa bezitten eten met gemak 5 tot 6 goede maaltijden per dag en hoe groter ze willen worden hoe meer goede calorieën er naar binnen moeten. 

Eén van de grootste bijwerkingen van roken is misselijkheid en vermindering van eetlust. Dat zegt toch genoeg? Hoe wil je flinke spiermassa gaan opbouwen als je niet voldoende kan eten? 

Het fijne aan stoppen met roken voordat het te laat is, is dat je eetlust groter wordt na het stoppen met roken. Eten wordt weer lekker en je lichaam kan veel meer hebben. Dit brengt je in staat om voldoende te kunnen eten voor het opbouwen van spiermassa. 

Is dat geen mooi vooruitzicht? Je stopt met roken, je begint met trainen, je krijgt de maaltijden binnen… met als gevolg een sterk indrukwekkend fysiek die in een relatief korte periode is gecreëerd. Jij kan hiermee de inspiratie/rolmodel zijn voor alle rokers die mentaal nog niet sterk genoeg zijn om te stoppen met roken.

#4. Trager herstel en opbouw 

Rokers hebben minder zuurstof toevoer in hun lichaam en dat geldt dus ook voor zuurstof naar de spieren. Hierdoor verzuren de spieren sneller tijdens het trainen en wordt het herstel trager. Zuurstof is essentieel voor het lichaam… hoe minder er aanwezig is hoe lastiger het wordt om elk lichaamsdeel optimaal te onderhouden. 

Naast een lager zuurstofgehalte zorgt ook de vermindering in eetlust voor de nodige problemen qua spierherstel. Het lichaam gebruikt voeding als materiaal om je spieren te laten herstellen en op te bouwen… als er niet voldoende binnenkomt van de juiste voedingsstoffen kan goed herstel en opbouw niet plaatsvinden.

#5. Zwaar trainen wordt gevaarlijker 

Roken brengt schade aan de bloedvaten. De stoffen in het tabak die rokers inhaleren maken de bloedvaten ruw en dit zorgt na verloop van tijd voor verstopping. 

Een zware krachttraining om flinke spiermassa op te bouwen brengt tijdens het trainen druk en spanning met zich mee. Als je een keer zwaar gewicht hebt getild dan weet je hoe het voelt. Je ademhaling wordt nog belangrijker en je voelt de nodige druk in je bloed.

Als je beschadigd bloed, een zwakker hart en vervuilde longen hebt vanwege het roken dan wordt zwaar trainen nog gevaarlijker. De enorme druk die het lichaam krijgt tijdens het tillen van zwaar gewicht kan teveel worden. Aders kunnen spatten, je kan buiten adem raken en ook kan je snelle hartkloppingen krijgen.

Door te roken ontneem je jezelf de mogelijkheid om het maximale eruit te halen. Iemand die flink wilt groeien in spiermassa trekt veel voordelen aan zwaar (maar veilig) trainen. Hoe meer spanning de spieren krijgen te verduren hoe meer potentie er voor spiergroei is. 

Naast de gezondheid en sportprestaties brengt roken alleen maar meer nadelen met zich mee. Zo hebben mensen in liefdesrelaties niet graag een partner die rookt, willen mensen bij het kopen van tweedehands spullen zoals bijvoorbeeld een auto dat er niet bij is gerookt en zo zijn er nog veel voorbeelden op te noemen.

Mijn persoonlijke mening

Ik ben een echte krachttraining liefhebber, maar zou het roken niet eens overwegen vanwege de gezondheidsschade. Los van het sporten is roken geen optie omdat ik het zie als een vorm van zelfvernietiging en ik zou iedereen willen helpen die oprecht wil stoppen met roken.

Waarom zou je geld uitgeven aan iets dat jouw lichaam zwakker maakt? Eigenlijk hoor je geld uit te geven aan dingen die je lichaam en leven verbeteren en niet het tegenovergestelde. 

Elke vorm van verslaving doet iemands zelfvertrouwen ook niet goed, want er heerst een gevoel van controleverlies. Het mooie aan stoppen met roken is dat je mentaal ook meteen een boost zult krijgen, want stoppen is niet makkelijk… maar als je het doet ben jij de baas over je gevoelens en gedachten in plaats van de slaaf. 

Ik hoop dat ik je heb kunnen motiveren met dit artikel en ben trots op jou dat je gaat stoppen. Je leven zal op elke vlak beter worden en je krijgt totale controle over je innerlijke staat. Als je wilt kun je hieronder abonneren op ons YouTube kanaal. We publiceren regelmatig video’s over gezond eten, krachttraining en afvallen. We hebben maar 1 leven gekregen om mee te maken… laten we daar het beste van maken! 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Eiwitreep maken! Een simpel recept voor gezonde goedkope eiwitrepen.
Als je thuis je eigen eiwitrepen wilt maken, dan ben je op de juiste pagina belandt. Hieronder deel ik een simpel rec...
Lees meer
Zonder hongergevoel afvallen! 5 Tips voor het onderdrukken van hongergevoel.
Het is een veelvoorkomende misvatting dat afvallen gepaard moet gaan met constante honger en ongemak. Wat als ik je v...
Lees meer
Hoe kun je je buik dunner maken?
Het verlangen naar een slankere buik is voor velen een belangrijk doel op het gebied van gezondheid en uiterlijk. Hoe...
Lees meer

Tags