Dorian Yates domineerde bodybuilding 6 jaar lang met 4 workouts per week!

bodybuilder, bodybuilding, dorian yates -

Dorian Yates domineerde bodybuilding 6 jaar lang met 4 workouts per week!

Dorian Yates is één van de beste bodybuilders aller tijden. Hij staat op nummer 5 van de meest gewonnen Mr. Olympia shows. Dorian Yates was 6 jaar op rij titelhouder. De in 1962 geboren bodybuilder had de bijnaam ‘’The Shadow’’ omdat hij zich onzichtbaar maakte voor de media en pas te zien was tijdens de show.

Hij trainde in een kleine sportschool waarvan hij mede-eigenaar was. Het was een sportschool die in een ruime kelder was opgezet. Dorian Yates was zo toegewijd aan bodybuilding dat z’n leven tijdens de competitie-jaren op een trainingskamp leek. Hij concentreerde zich volledig op bodybuilding, calculeerde al zijn macro’s en noteerde al zijn workouts in een dagboek.  

Trainingsstijl van Dorian Yates   

Dorian Yates stond bekend om zijn zeer intense workouts met zware gewichten, maar wat voor veel volgers verrassend is was dat Dorian maar 4 keer in de week trainde. De meeste bodybuilders trainen 6 of zelfs 7 keer per week, maar Dorian Yates volgde z’n eigen visie en hetgeen wat voor zijn lichaam het beste werkte. 

Dorian vertelde in meerdere interviews dat hij aan het begin van zijn carrière verschillende strategieën heeft uitgeprobeerd en zo erachter kwam wat bij hem voor de meeste resultaten zorgt. 

De trainingsstijl die hij bleef volgen was zwaar en intens trainen voor 3 kwartier tot maximaal een uur en dat 4 keer in de week. Dorian Yates was dus iemand die niet klakkeloos strategieën ging opvolgen van zijn voorgangers of concurrenten. Hij dacht zelf na, teste welke aanpak bij hem paste en bleef zich daar volledig op focussen. 

Onderarmen Dorian Yates

Een andere verrassend verhaal dat Dorian Yates in interviews deelde is dat hij nooit oefeningen gebruikte voor zijn onderarmen. Hoewel hij bekend stond om zijn mega grote onderarmen blijkt dat ze al die groei te danken hebben aan zijn zware rugtrainingen. Hij gebruikte zwaar gewicht waardoor zijn gripkracht en onderarmen veel werk kregen voorgeschoteld.

Voordat Dorian Yates bodybuilder werd

Dorian Yates werd geboren op 19 april 1962 in Engeland. Hij groeide op in Hurley, wat een kleine dorpje is met veel boerderijen. Totdat zijn vader overleed aan een hartaanval toen Dorian 13 jaar was. Na het overlijden van zijn vader verhuisde hij met z’n moeder naar Birmingham. 

Het ging financieel een stuk slechter zonder de aanwezigheid van z’n vader. Dorian had moeite met het verlies van zijn vader en werd wat teruggetrokken. Ook voelde hij regelmatig woede en alsof hij er alleen voor stond. Krachttraining werd zijn uitlaatklep en een manier om zich zowel mentaal als fysiek te versterken.

Hij bleek niet alleen goed te zijn in krachttraining, maar maakte ook redelijk snel spiermassa aan. Dorian zag vanaf de leeftijd van 18 jaar dit als kans om uit een leven te kunnen stappen van armoede en slechte omgevingen. Hij begon alles te geven om de beste bodybuilder ter wereld te worden. 

Prijzenkast van Dorian Yates

Dorian Yates heeft behoorlijk wat prijzen gepakt in zijn jaren als bodybuilder. Hij begon in 1983 met gericht trainen om bodybuilder te worden en stopte met bodybuilding direct na zijn laatste competitie show in 1997 wegens serieuze blessures. Hieronder volgen de bekers en medailles die Dorian Yates heeft binnen gehaald. 

1984 Mr Birmingham Novice, 1st
1985 World Games, 7th Heavyweights
1986 British Championships, 1st Heavyweight
1988 British Championships, 1st Heavyweight and overall
1990 Night of Champions, 2nd
1991 Night of Champions, 1st
1991 Mr. Olympia, 2nd
1991 English Grand Prix, 1st
1992 Mr. Olympia, 1st
1992 English Grand Prix, 1st
1993 Mr. Olympia, 1st
1994 Mr. Olympia, 1st
1994 Spanish Grand Prix, 1st
1994 German Grand Prix, 1st
1994 English Grand Prix, 1st
1995 Mr. Olympia, 1st
1996 Mr. Olympia, 1st
1996 Spanish Grand Prix, 1st
1996 German Grand Prix, 1st
1996 English Grand Prix, 1st
1997 Mr. Olympia, 1st
  
Dorian Yates is sinds zijn pensioen volledig gestopt met krachttraining om te voorkomen dat blessures en pijntjes terugkomen. Hij is echter wel nog steeds zeer actief met sporten bezig, maar doet nu aan onder andere yoga en fietsen. Verder gebruikt hij z’n kennis en ervaring om anderen te helpen die wel aan bodybuilding willen doen en runt hij z’n eigen supplementen bedrijf.  

Eiwitten

Als je zelf een bodybuilder bent of er één wilt worden is het zeker de moeite waard om Dorian Yates te volgen. Hij deelt al z’n kennis, tips en ervaringen met de huidige generatie via social media en YouTube. Bekijk hieronder highlights van één van z’n trainingen toen hij wereldkampioen was. 

Dorian Yates had in zijn bulk-maanden een lichaamsgewicht van circa 138 kilo en kwam op wedstrijden afgetraind opdagen met een lichaamsgewicht van 120 kilo. Zijn lengte was en is 1.79 meter.  

Ronnie Coleman was net zoals Dorian Yates één van de beste bodybuilders aller tijden. Voor het verhaal van Ronnie Coleman kun je op deze link klikken ➡️ https://thehungryelite.com/blogs/fitness-voeding-afvallen-en-spieropbouw/5-factoren-die-ronnie-coleman-lieten-domineren-in-bodybuilding 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Droog trainen voeding trucjes! 5 Heerlijke maaltijden die niet aanvoelen als diëten. 
Als je net als mij bezig bent met droog trainen of als je graag ermee wilt starten dan ben je op de ideale pagina bel...
Lees meer
5 Grote nadelen voor roken tijdens spiermassa opbouwen
Met nadelen in de titel klinkt het als een negatief bericht, maar dit is het tegenovergestelde. Met deze feiten hoop ...
Lees meer
Schouder trainen voor spiermassa! Een ideale workout routine voor zowel beginners als gevorderden
Grote ronde gespierde schouders zien er indrukwekkend uit en maken je op vele vlakken sterker. De schouders worden ge...
Lees meer

Tags