Hoe begin je in de sportschool met krachttraining?

fitness beginner, Hoe begin je in de sportschool, krachttraining, krachttraining beginner, sportschool, sportschool beginner -

Hoe begin je in de sportschool met krachttraining?

Voor beginners die gespierd willen worden!

Als beginner in de sportschool die door middel van krachttraining gespierd wilt worden kan het ingewikkeld lijken. Je ziet erg veel verschillende apparaten en er zijn honderden oefeningen. Je weet niet waar je moet beginnen en je wilt anderen niet lastig vallen met je vragen.   

Maak je niet druk als dat echt zo is, dit overkomt de meeste beginners in de sportschool. In werkelijkheid hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn en zijn er stappen te volgen die het proces super simpel maken. Ook val je ervaren sporters niet lastig met vragen, want de meeste die helpen beginners graag.

Om als beginner in krachttraining succesvol gespierd te worden zijn er 5 stappen die je dient te volgen. Die 5 stappen volgen hieronder. Ze zullen ervoor zorgen dat je geen tijd verspilt in de sportschool, maar dat je aanpak juist ervoor zorgt dat je snel gespierd wordt. 

Stap #1. Bekijk behulpzame YouTube video’s

Bekijk YouTube video’s voordat je aan je eerste training begint. Twintig jaar geleden deden verstandige sporters wat fitness tijdschriften of boeken lezen, 10 jaar geleden zochten ze via Google de juiste websites op om oefeningen te bekijken, maar tegenwoordig zijn er ontelbaar veel video’s op YouTube die het makkelijker dan ooit maken om erachter te komen hoe er in de sportschool wordt getraind. 

Er zijn erg veel kanalen te vinden met video’s die zich specifiek richten op beginners in krachttraining. Stel dat je je eerste training wilt beginnen met borst en armen trainen, dan zoek je één dag voor je training gewoon op ‘’borst en armen trainen’’ of international op ‘’chest and arm workout’’ en je zult versteld staan hoeveel behulpzame video’s er verschijnen.

Door één dag of een paar uurtjes vóór je training naar zulke video’s te kijken krijg je al snel door welke oefeningen je in de sportschool kunt doen en vooral hoe je ze uitvoert. Dit stelt je gerust en je zou in principe al meteen zelfstandig goed kunnen trainen. 

Naast de instructies en handige informatie die je hebt gewonnen na het bekijken van een aantal YouTube filmpjes, kom je er ook achter of je het wel graag wilt. Als je na het kijken van training video’s zin krijgt om te trainen dan weet je dat dit voor jou is. Als je er tegenop ziet dan is de kans groot dat krachttraining geen succes zal worden.

Stap #2. Begin met licht gewicht en volg instructies

Om blessures te voorkomen is het verstandig om met lichte gewichten te beginnen. Ook kun je op die manier makkelijk feeling opbouwen en de oefeningen op de juiste manier uitvoeren. 

Je hebt al een aantal YouTube video’s bekeken, maar als je apparaten tegenkomt die je niet op de video’s hebt gezien dan kun je kijken op de stickers die eraan hangen. 

Op de meeste apparaten hangen stickers waarop de correcte uitvoering van de oefening staat afgebeeld. Dit is niet het geval bij losse gewichten. Vandaar dat YouTube video’s je als beginner enorm kunnen helpen.

Ook op ons YouTube kanaal kun je veel video’s vinden waarin oefeningen worden gedemonstreerd. Om je een voorbeeld te geven vind je hieronder (10 rug oefeningen) één van de vele video’s.

Stap #3. Durf anderen te vragen als je er niet uit komt

krachttraining beginner krijgt hulp van ervaren sporters

Vaak denk je als beginner dat je andere sporters zult lastig vallen als je ze een vraag stelt, terwijl dit bijna nooit het geval is. Sterker nog… de meeste ervaren sporters zien dit als een compliment, want hiermee laat je blijken dat hun resultaten je hebben geïnspireerd en dat je van hun wilt leren. 

Het doet iedereen goed om een ander te helpen als het nauwelijks moeite kost. De fanatieke sporters die hebben liefde en passie voor krachttraining en praten er graag over. Ook kost het hun geen moeite, want de kennis hebben ze al en een uitleg van een paar minuten verstoord hun eigen training niet. 

Durf vragen te stellen als je er niet uit komt en wie weet ben je niet alleen geholpen maar bouw je zelfs connecties op. Zeker als je mensen met respect behandeld. Elke ervaren sporter is ooit een beginner geweest en weet dus hoe het voelt om zoekende te zijn.

Stap #4. Bepaal welk doel je wilt bereiken

Nu je hebt getraind en weet hoe het moet is het belangrijk om een doel vast te stellen. Dit zal zorgen voor doelgericht handelen. Je gaat automatisch beginnen te eten, trainen en handelen als iemand die het doel moet behalen.

Ook ga je consistent trainen, wat één van de belangrijkste factoren voor succes is. Als je geen doel hebt is de kans groot dat je één week goed traint en de week daarop overslaat. Dat is zonde, omdat al die moeite niet zal zorgen voor resultaat. Terwijl als je een doel hebt je elke week wilt blijven trainen om dichterbij het doel te komen.

Als je het moeilijk vind om een doel te kiezen op basis van lichaamsgewicht, vetpercentage, etc… dan kun je er ook voor kiezen om een inspirerende foto van een rolmodel uit te printen en dat als doel te gebruiken. Je kijkt regelmatig naar die foto en hebt als doel om op hetzelfde level te eindigen. 

Dit is een tactiek die bijna alle legendarische bodybuilders hebben gebruikt. Ze hangde posters op hun kamer van rolmodellen en gebruikte dat als hun doel. Hard trainen en goed eten totdat ze op dat niveau zitten. 

Met een doel ga je anders handelen, je gaat meer visualiseren, je krijgt meer ideeën en je gaat groter durven dromen.

Stap #5. Vorm een wekelijks te volgen routine

ideale krachttraining routine voor beginners in de sportschool

Wat betreft je sportschool avontuur ben je er bijna helemaal klaar voor. Als laatste stap vorm je een wekelijkse routine die je kunt blijven volgen en die het mogelijk maakt om je doel te bereiken.  

Bepaal dus hoe vaak je in de week gaat trainen en hoe je de spiergroepen wilt gaan verdelen. Laten we als voorbeeld nemen dat we gaan voor meer spiermassa opbouwen met 3 trainingen per week. Dat is vol te houden en als het bepaalde weken goed uitkomt trainen we 1 of 2 trainingen extra. 

We kunnen als voorbeeld ervoor kiezen om de spiergroepen als volgt in te delen:
Training 1 - Borst en Schouders
Training 2 - Rug en Armen
Training 3 - Benen en Buik 

Het is belangrijk om spiergroepen te verdelen, omdat spieren moeten herstellen. Tijdens de herstelfase is het ook de tijd dat de spiermassa wordt gekweekt. Een ideale rusttijd per spiergroep is 48 uur (2 dagen). Het is dus niet goed om elke dag dezelfde spiergroep te trainen.

Stel dat je je borst goed hebt getraind, dan kun je indien je goed hebt gegeten en geslapen je borstspieren pas na 48 uur weer trainen. In de tussentijd kun je wel andere spiergroepen trainen. 

Elke dag dezelfde spiergroep trainen zou ervoor zorgen dat je de herstel en groeiperiode constant verstoort en zal je aanpak averechts werken. 

Gezondheid

Klaar voor krachttraining!

We hebben de 5 stappen gehad en je bent er nu helemaal klaar voor om een indrukwekkend gespierd fysiek te creëren. Het enige wat je naast de sportschool nog kan doen om je resultaten en succes groots te maken is goed eten en voldoende slapen. 

Het is belangrijk om eiwitrijk te eten en voldoende calorieën binnen te krijgen om te groeien. Als je qua eten hulp kan gebruiken en dus het één en ander nog hebt te leren dan kun je ons YouTube kanaal bekijken. We hebben veel video’s gepubliceerd over gezonde voeding voor spiergroei.

Hieronder vind je de abonneer knop voor ons YouTube kanaal. Zorg ervoor dat je abonneert zodat je de video’s kan bekijken wanneer het jou uitkomt. Succes met trainen in de sportschool en maak er wat moois van!

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Zonder hongergevoel afvallen! 5 Tips voor het onderdrukken van hongergevoel.
Het is een veelvoorkomende misvatting dat afvallen gepaard moet gaan met constante honger en ongemak. Wat als ik je v...
Lees meer
Hoe kun je je buik dunner maken?
Het verlangen naar een slankere buik is voor velen een belangrijk doel op het gebied van gezondheid en uiterlijk. Hoe...
Lees meer
Gezond eten maar toch niet afvallen? Dit is het probleem…
Hoe kan het dat sommige mensen wekenlang alleen maar gezonde voeding eten en toch niet afvallen? Dit komt erg vaak vo...
Lees meer

Tags