Is pre workout slecht voor je?

beste pre workout, is pre workout het waard, is pre workout slecht, pre workout, wat doet pre workout, welke pre workout -

Is pre workout slecht voor je?

Of een pre workout slecht voor je is hangt af van welke ingrediënten er in de pre workout zitten en hoeveel je gebruikt. Wel is het zo dat bijna alle pre workouts een hoge dosering cafeïne bevatten en dat kan zorgen voor slechter slapen, je onrustig voelen en een verhoogde hartslag krijgen. 

Een pre workout kan een sporter echter wel hulp bieden indien er geen gevaarlijke of verboden stoffen inzitten en de sporter de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijd. Een pre workout kan dan net wat extra energie en focus bieden om de training prestatie te verbeteren. 

De voordelen:

 • Extra energie tijdens het trainen
 • Meer focus en motivatie voelen
 • Snel af zijn van vermoeidheid 
 • Kan lekker van smaak zijn
 • Verbeterde training prestatie

De nadelen:

 • Na de training onrustig voelen
 • Kan je nachtrust verslechteren
 • Je kan er afhankelijk van worden
 • Teveel cafeïne in 1 keer is niet gezond
 • Er zijn ook gevaarlijke pre workouts 
 • Kans op vertraagde spierherstel 

Er zijn zowel voor als nadelen bij het gebruiken van een pre workout, maar als beginner met weinig kennis wordt de kans groter dat de nadelen zwaarder gaan wegen. Dat is omdat er bij pre workouts ook veel merken bij zitten met een slechtere samenstelling van ingrediënten en ook dat je als beginner waarschijnlijk niet weet dat in de namiddag of in de avond je beter geen pre workout kan nemen als je fatsoenlijk wilt gaan slapen.

Als je de beste en minst schadelijke pre workout zou kopen en je het voor je ochtendtrainingen gebruikt dan kan die extra energie en focus je training prestatie flink verbeteren. Je zou in dit geval meer voordelen als nadelen ervaren. 

Wel is het belangrijk dat je de rest van de dag geen caffeinrijke drankjes zoals koffie of energiedrankjes in neemt anders kom je alsnog aan teveel cafeïne op de dag en heeft dit effect op je gezondheid.

Waar moet je op letten als je pre workout koopt?

Helaas komt het nog te vaak voor dat pre workouts met verboden stoffen of ongezonde samenstelling van ingrediënten ook verkocht worden. Hoewel ik niet kan zeggen dat pre workouts gezond zijn, is de reputatie meer verslechterd dan nodig is door de brands die verboden stoffen of gevaarlijke doseringen gebruiken in hun pre workout. 

Als je een pre workout wilt kopen is het belangrijk dat je een betrouwbaar merk kiest met een goede reputatie waarvan het product is getest. Ook is het belangrijk om zelf door te hebben wat er aan ingrediënten in zit. 

Verder in dit blogbericht zal ik je uitleggen welke stoffen er in pre workouts zitten. Als je een pre workout wilt kopen met bepaalde ingrediënten waarvan je nog niet duidelijk weet wat het is, dan is het de moeite waard om Google te gebruiken voor een snelle onderzoek. Een minuutje researchen en je kan gerust een goede aankoopbeslissing maken. 

Wat ook nog handig is om te doen voordat je een pre workout koopt is klantenreviews goed doorlezen. Ervaren mensen bijwerkingen? Is er veel tevredenheid of zijn er vooral klachten? Je kunt veel vragen beantwoord krijgen door echte klanten reviews te lezen. Als het product nauwelijks of geen reviews heeft is dat eigenlijk geen goed teken.  

Is een pre workout nodig?

Nee, een pre workout is niet nodig. Ook niet als je vermoeid bent, want eigenlijk hoor je dan juist naar je lichaam te luisteren en rust te pakken om sneller te herstellen. Een pre workout kies je uit eigen voorkeur als je tijdens het trainen iets meer energie en focus wilt hebben. 

Je hoort van een pre workout te genieten als drankje net zoals je dat zou doen met een blikje energiedrank en niet omdat je extreme vermoeidheid wilt tegengaan. Zou je dat wel doen dan wordt een pre workout gevaarlijk, omdat je de signalen van je lichaam loop te negeren. 

Tijdens het trainen kan je de vermoeidheid wellicht verbergen, maar je lichaam loopt grotere kans op blessures en een burnout als je rust negeert. Gebruik pre workout daarom als extra boost op een goed uitgerust lichaam en niet om vermoeidheid op te lossen. Bij vermoeidheid bieden voldoende slaap en goed eten de oplossing. 

trainen met een pre workout

Hoe lang mag je pre workout gebruiken?

Er is geen hoogwaardig onderzoek te vinden met bewijzen van hoe lang je een pre workout mag gebruiken voordat het schadelijk begint te worden, maar dit is iets waar je goed grip op zou kunnen hebben als je goed naar je lichaam luistert. Zo kun je bij een trager herstel en/of slecht slapen weten dat het beter is om tijdelijk te stoppen met het nemen van een pre workout.

Als je bijvoorbeeld 3 keer per week traint dan kun je voor elke training een pre workout serving nemen, maar train je elke dag dan is het beter om een aantal training uit te kiezen waarbij je het wilt gebruiken in plaats van elke dag. 

Een aantal pauze dagen is goed om je lichaam wat rust te bieden en ook om de signalen van je lichaam op tijd te blijven waarnemen. Tenslotte bevat een pre workout veel cafeïne en sterke stoffen die het lichaam draaiende kunnen houden terwijl er misschien dringend rust en herstel nodig is.

Ook het effect van de pre workout niet meer zo sterk voelen is een teken dat je het te vaak aan het gebruiken bent. In dat geval zou het verstandig zijn om je lichaam een aantal weken rust te geven om zich te resetten. 

Hoe lang werkt een pre workout?

De meeste pre workouts werken 1 tot 2 uur en dat is eigenlijk precies hoe lang de training bij de meeste sporters duurt, maar omdat de meeste pre workouts veel cafeïne bevatten komt je lichaam na het uitwerken van de pre workout niet meteen tot rust. In de meeste gevallen duurt het 5 tot 6 uur voordat de pre workout echt is uitgewerkt.

Het is dus niet verstandig om een pre workout in te nemen als je binnen een paar uur na je training wilt gaan slapen. Bij sporters die geen sterke tolerantie hebben voor cafeïne komt het zelfs voor dat preworkout in de avond gebruiken ervoor zorgt dat ze de hele nacht wakker blijven. 

Dit is ook mij overkomen en slapen lukte gewoon niet. Dat is best heftig als je dan ook nog eens in de ochtend start met werken. Ik gebruik nog steeds 3 keer per week een pre workout, maar ik train nu sinds een paar jaar altijd aan het begin van m’n dag en ervaar geen problemen meer met slapen. 

Pre workout innemen doe je 15 tot 30 minuten vóór de start van je training. Dat is de hoeveelheid tijd dat het lichaam nodig heeft om de pre workout in je systeem te hebben zitten en dat het gestart is met werken.  

Wat zit er in een pre workout?

Welke ingrediënten er worden gebruikt in een pre workout verschilt per variant, maar toch zijn er een aantal kern ingrediënten die in de meeste pre workouts gebruikt worden. Dit zijn caffeine, creatine, beta-alanine, taurine en tyrosine. 

Caffeine verhoogd de energie en concentratie.
Creatine geeft de spieren meer energie/kracht.
Beta-alanine stelt de verzuring in je spieren uit.
Taurine helpt bij vochtcirculatie.
Tyrosine wakkert dopamine aan. 

Er zijn ook merken die pre workouts verkopen die eigenlijk niet thuishoren in de fitness industrie. Fitness draait om gezondheid. Als je een pre workout wilt gaan kopen is het goed om een kleine onderzoekje te starten op Google of YouTube om erachter te komen welke pre workouts veilig te gebruiken zijn en bij welke pre workouts je uit de buurt moet blijven. 

Welke pre workout werkt het beste?

De best verkochte pre workout in Amerika C4 Cellucor Original is het meest geschikt om de titel te krijgen van best werkende pre workout. Deze pre workout is er al sinds het jaar 2011 en wordt nog steeds als één van de beste verkocht in zowel Amerika als Europa. 

Het is een sterke pre workout die voor de meeste keer op keer, jaar in jaar uit blijft werken. Wat ingrediënten betreft is het één van de meest complete pre workouts en ook is het veilig qua gezondheid als je de dosis niet overschrijd. Hieronder zie je de label op de verpakking van C4 Cellucor Original Pre Workout waar de ingrediënten op staan.

c4 pre workout voedingsinformatie label

Ik heb zelf in totaal 19 verschillende pre workouts getest in mijn eerste 2 jaar als natural bodybuilder en C4 Cellucor bleek voor mij het beste te werken. Ik gebruik het nu al 9 jaar en nog steeds werkt het elke training net zoals mijn eerste keer. Dit is de enige pre workout die ik met 100% vertrouwen zou kunnen aanraden.  

Gezondheid

Is pre workout het waard?

Dat ligt aan jouw situatie. Als je geen gebrek aan energie en focus hebt tijdens je workouts dan is de aankoop van een pre workout het niet waard. Heb je wel behoefte aan een energieboost en extra focus dan zal je aankoop het wel waard zijn. 

Bij twijfel is er niets mis met het kopen van de kleinste verpakking pre workout die wordt aangeboden en het zelf uit te proberen. Gelukkig zijn pre workouts niet duur en kun je na het uitproberen zelf oordelen of je het waard vind of niet.

Besef wel dat een pre workout je hoort te laten genieten van een intense workout en niet een middel is om tegen vermoeidheid te gebruiken. Als je last hebt van vermoeidheid is het verstandig om voldoende te gaan slapen en gezonder te gaan eten.

Mijn persoonlijke mening over pre workout

Badreddine Boutaybi met pre workout

Hierboven op de afbeelding zie je mij in de keuken van m’n vorige woning met een pot C4 pre workout net voordat ik vertrok naar de sportschool. Ik kan genieten van pre workout, omdat ik er een heb gevonden die prima bij me past en omdat ik het liefst alles geef tijdens het trainen. 

Ik begrijp wel waarom pre workouts niet altijd als gezond worden gezien. Zelfs een ongevaarlijke pre workout bevat vaak een hoge dosis caffeine. Als je dan ook nog eens een koffiedrinker bent dan kan je makkelijk veels te veel cafeïne binnenkrijgen en is dat schadelijk voor je gezondheid.

Mijn gemaakte fouten

Als beginner die in korte tijd flinke resultaten wou zien ging ik niet al te bewust om met pre workout. Ik trainde in mijn eerste jaar elke week minimaal 6 keer en gebruikte pre workout voor elke training ongeacht het tijdstip.

Met eten ging het ook goed en ik merkte dat ik zowel in spiermassa als kracht flinke stappen maakte. Ik raakte extra gemotiveerd door de resultaten en gebruikte voor mijn zwaarste trainingen soms zelfs 2 schepjes (dubbele dosis) pre workout om mezelf steeds meer gewicht te zien tillen. 

Het duurde niet lang voordat ik opeens slecht sliep, regelmatig onrustig voelde en zelfs een veels te hoge hartslag kreeg tijdens m’n trainingen waardoor ik me zorgen begon te maken. Toen pas ben ik gaan nadenken over waar het aan kan liggen en dat het niet goed gaat aflopen als ik op deze manier door zou gaan. 

Het bleek de pre workout te zijn, maar vooral hoe ik ermee om ging. Ik koos ervoor om een paar weken geen pre workout meer te gebruiken en alles werd weer normaal. Ik sliep goed, voelde me niet meer vaak onrustig en ook m’n gezondheid was merkbaar beter. 

Toch ben ik een aantal weken later weer gestart met het nemen van een pre workout, maar ging er nu wel bewust mee om. Ik gebruikte het alleen als ik overdag trainde en alleen voor de zwaarste trainingen zoals benen en rug. Ook dronk ik geen extra cafeïne op die dag via andere drankjes en heb ik sindsdien geen dubbele dosis meer genomen.  

Bewust mee omgaan

Als je bewust omgaat met het innemen van pre workout dan kan het geen kwaad. Sterker nog, je zult er van profiteren als je graag meer uit je workouts wilt halen zodat je meer spiermassa kan opbouwen. Hieronder heb ik een aantal punten op een rijtje gezet die belangrijk zijn om pre workout in jouw voordeel te laten werken. 

 • 5 Uurtjes voor het slapen niet meer gebruiken 
 • Niet meerdere kopjes koffie op dezelfde dag drinken
 • Koop een pre workout met een goede reputatie
 • Het is zonde van je geld als je geen serieuze doelen hebt
 • Gebruik het voor je top 3 zwaarste trainingen

Pre workout kan ongezond worden als je er niet mee kan omgaan of de verkeerde koopt. Indien je een goede pre workout koopt die bij je past en er verstandig mee omgaat denk ik dat pre workout een superfijne supplement kan zijn voor iemand die serieuze spiermassa wil opbouwen en alles wil geven tijdens zijn of haar workouts. 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Hoe kan je armspieren trainen om grote gespierde armen te krijgen? 5 tips!
Als je je armen groot en gespierd wilt krijgen dan is dit de ideale pagina voor jou! Hieronder gaan we langs 5 tips d...
Lees meer
Hoe kan je snel afvallen naast minder eten en meer bewegen?
Ben je van plan om te starten met afvallen of ben je al bezig en wil je weten hoe je nog sneller kunt afvallen? Zo ja...
Lees meer
(Zonder Koken) Voeding voor spiermassa. De beste maaltijden voor spiergroei die snel en makkelijk zijn.
Als je totaal niet van het koken bent, maar wel eiwitrijke maaltijden wilt binnenkrijgen om spiermassa op te bouwen, ...
Lees meer

Tags