Verbeter je postuur/lichaamshouding om nek en onderrug pijn te voorkomen!

hoe lichaamshouding verbeteren, hoe postuur verbeteren, lichaamshouding verbeteren, postuur verbeteren, postuur verbeteren oefeningen, slecht postuur verbeteren -

Verbeter je postuur/lichaamshouding om nek en onderrug pijn te voorkomen!

Als je merkt dat je postuur achteruit aan het gaan is dan is het tijd om er wat aan te doen. Door je lichaamshouding te verbeteren kun je behoorlijk wat nek- en rugklachten voorkomen.

Een kromme gebogen lichaam is niet alleen minder aantrekkelijk qua uiterlijk en slecht voor je fysieke gezondheid, maar ook mentaal brengt het onbewust verandering. Rug recht en borst vooruit laat iemand sterker en zelfverzekerder voelen, maar een slecht postuur het tegenovergestelde.

Hieronder zullen 3 tips volgen die je helpen met het verbeteren van lichaamshouding, maar voordat we aan tip 1 beginnen wil ik je een kort filmpje laten zien van Tony Robbins die uitlegt dat lichaamshouding effect heeft op je mentale staat en dat er onderzoek naar is gedaan. Klik op het filmpje hieronder om te horen wat Tony Robbins over de onderzoeksresultaten te vertellen heeft.Een zwakke lichaamshouding heeft ook effect op het beeld dat we over onszelf hebben en aangezien zowel fysiek als mentaal de impact groot is, is tijd en energie steken in lichaamshouding verbeteren dus zeker geen tijdsverspilling. Laten we starten met de tips. 

#1. Regelmatig van houding wisselen

Te lang dezelfde positie aanhouden zorgt er automatisch voor dat je uit vermoeidheid in gaat zakken. Mensen komen vooral in zulke situaties terecht vanwege hun werk.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die op kantoor werken, vrachtwagenchauffeurs of productiemedewerkers die aan een lopende band werken. Soms zijn ze uren achter elkaar in dezelfde positie aan het werk. Een kromme rug en nek + rugklachten zijn vaak het gevolg. 

Als je in zo’n situatie zit, dan kun je zelf of met je werkgever een manier bedenken waarbij je vaker van positie kunt veranderen. Elke werkgever wil gezond personeel, dus de kans is groot dat je werkgever mee wilt werken aan een oplossing.

Als je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt en urenlang op je bureaustoel achter het scherm bezig bent, dan kun je een sta-bureau koppelen aan een normaal bureau om af te wisselen tussen staand en zittend werken. Zeker als je met een laptop werkt is dit goed te doen, omdat je die eenvoudig kan verplaatsen. Maar als dat niet mogelijk is, dan kun je ook besluiten om elk uur even een rondje te maken en de lichaam te strekken of iets te drinken halen. 

Regelmatig van houding wisselen is zelfs belangrijker dan rechtop zitten, want zelfs al zou je de perfecte houding aanhouden en dus goed rechtop zitten dan nog kun je dat geen uren achter elkaar doen zonder pijn in je nek of rug te krijgen. 

Rechtop zitten vraagt zelfs meer energie van je lichaam dan voorover leunen ook al is het een gezondere houding. Plus niet regelmatig van positie veranderen gaat toch zorgen voor constante druk naar 1 punt. 

Rechtop zitten helpt, de stoel en scherm op de juiste hoogte instellen helpt, maar vooral belangrijk niet te lang dezelfde positie blijven aanhouden. 

#2. Fysiotherapeut

Als het slechte postuur of de pijntjes je dagelijks aan het belemmeren zijn en je hier ook al langere tijd last van hebt, dan is het goed om je te laten helpen door een fysiotherapeut. Hij of zij kan vastgeklampte spieren voor je losmaken waardoor je soepel en pijnloos kan bewegen en dus makkelijker een betere lichaamshouding kan aannemen.

Ook kunnen fysiotherapeuten jou de juiste oefeningen aanleren waarmee je je postuur kan verbeteren. Daarnaast is het fijn om iemand met expertise aan je zijde te hebben die de progressie voor je kan bijhouden en antwoord op je vragen kan geven.

Als je fysiotherapie niet nodig vindt, maar wel geholpen zou zijn met oefeningen die je zelf thuis kan uitvoeren om je postuur te verbeteren. Dan is dat prima en makkelijker dan ooit, want alleen met YouTube heb je al genoeg macht in handen om kosteloos de juiste oefeningen te leren.

Het enige wat belangrijk is, is dat je het van iemand leert die je vertrouwt en waarbij het overduidelijk is dat hij of zij over de juiste kennis beschikt, want hoewel er op YouTube super veel waardevolle informatie te vinden is, zijn er ook genoeg mensen die video’s maken zonder dat ze echt weten waar ze het over hebben. 

#3. Krachttraining 

Hoe sterker je spieren zijn, hoe minder last je zult hebben van pijntjes en druk op gewrichten. Een sterke core (onderrug en buikspieren) maakt je minder kwetsbaar voor heup- en onderrug klachten. Daarom wordt een oefening als PLANK vaak aangeraden. Hiermee versterk je het centrum waardoor een rechte rug aanhouden geen moeite kost.

Daarnaast zijn oefeningen voor je bovenrug en achterste schouderspieren geweldig om die schouders naar achteren te trekken en die borstkas open te spreiden. Zodra je in die lifestyle zit zul je automatisch met rug recht, borst vooruit en kin omhoog rondlopen.

Al met al haal je alleen maar winst uit krachttraining. Sterkere spieren en minder snel lichaamsvet aanmaken is voor niemand nadelig. Plus al hetgeen wat je postuur kan tegenwerken wordt met krachttraining aangepakt, want 4 van de grootste oorzaken voor een slechte postuur zijn:
1. vermoeidheid
2. zwakke spieren
3. te weinig beweging
4. overgewicht

Krachttraining creëert precies het tegenovergestelde en verkleint dus de kans op nek en onderrug pijn in grote mate. Je hoeft je gezondheid niet kwijt te raken om te beseffen dat het super belangrijk is en je ervoor hoort te zorgen. Zorgen voor een gezonde lichaamshouding hoeft niet veel tijd en energie te kosten en de winst die je eruit haalt verbetert je leven op elk gebied. 

Dit waren de 3 tips die je kunnen helpen aan een beter postuur/lichaamshouding en dit was het dus ook voor dit bericht. Hieronder kun je klikken op gerelateerde blogberichten en abonneren op ons YouTube kanaal, zodat we je kunnen helpen aan de juiste kennis en informatie. 

 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Zonder hongergevoel afvallen! 5 Tips voor het onderdrukken van hongergevoel.
Het is een veelvoorkomende misvatting dat afvallen gepaard moet gaan met constante honger en ongemak. Wat als ik je v...
Lees meer
Hoe kun je je buik dunner maken?
Het verlangen naar een slankere buik is voor velen een belangrijk doel op het gebied van gezondheid en uiterlijk. Hoe...
Lees meer
Gezond eten maar toch niet afvallen? Dit is het probleem…
Hoe kan het dat sommige mensen wekenlang alleen maar gezonde voeding eten en toch niet afvallen? Dit komt erg vaak vo...
Lees meer

Tags