Wat zijn aminozuren en wat doet een aminozuur? 

aminozuren, aminozuur, essentiële aminozuren, wat zijn aminozuren -

Wat zijn aminozuren en wat doet een aminozuur? 

Aminozuren zijn onderdeel van eiwitten, je kunt ze zien als bouwstenen van eiwitten. Eiwit is de voedingsstof die weefsel doet herstellen en opbouwen. Eiwitten en aminozuren vormen dus een team die samen in jouw lichaam werken aan het herstel en opbouw van weefsel, dus ook spierweefsel… wat voor ons als sporters interessant is.

Je kunt eiwitten zien als bouwvakkers en aminozuren als het materiaal waarmee ze bouwen. (Voorbeelden maken het makkelijker en leuker om informatie op te nemen)

wat zijn aminozuren en wat doet een aminozuur

Voordelen van aminozuren

Aminozuren ondersteunen eiwitten bij het uitvoeren van hun functie, namelijk het herstellen en opbouwen van weefsel. Door aminozuren wordt het percentage van succesvolle eiwitopnames hoger, zullen je spieren sneller herstellen, wordt het makkelijker om spiermassa op te bouwen, kunnen er nieuwe cellen worden aangemaakt en is er meer steun en hulp bij het herstellen van alle andere weefsel.

Wat is het verschil tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren?

Er zijn in totaal 22 verschillende soorten aminozuren die je lichaam nodig heeft. Meer dan de helft van deze aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken en worden deze als niet belangrijk gezien omdat dit een automatisch proces is, vandaar de naam niet-essentiële aminozuren. Van de 22 zijn er 9 aminozuren (Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Valine) die je lichaam niet zelf kan aanmaken en zullen die dus binnen moeten komen vanuit voeding en/of supplementen. Deze 9 aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken worden de essentiële aminozuren genoemd. 
 

Fitness & Bodybuilding

Welke producten bevatten veel aminozuren?

Het zijn vooral eiwitrijke producten waar je veel aminozuren in zult terugvinden, omdat eiwitten en aminozuren een onafscheidelijk team vormen. Ons lichaam breekt eiwitten zelfs af tot aminozuren. Eiwitrijke producten waarmee je dus een flinke dosis aminozuren binnenkrijgt zijn producten als eieren, kip, vis, vlees, kwark, noten en kaas.

Als je aan krachttraining doet en snel spiermassa wilt opbouwen is de kans groot dat je niet genoeg aminozuren zult binnenhalen door middel van voeding, omdat je lichaam meer werk heeft te verrichten dan bij een niet-sporter en is het daarom verstandig om een aminozuren supplement erbij te halen voor een grotere dosis. Deze extra dosis aminozuren kun je goed gebruiken voor sneller herstel, betere opname van eiwitten en spiergroei te stimuleren. 

Gerelateerde video Hoeveel eiwitten per dag eten?:
https://www.youtube.com/watch?v=r7FFMh5HO90 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi  


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

6 Super makkelijke eiwitrijke maaltijden voor spieropbouwende sporters die niet willen koken!
Als spiermassa opbouwen je doel is dan moet je daar vol voor gaan en geen excuses zoeken. Regelmatig trainen in de sp...
Lees meer
Hoe doe je een goede deadlift?
De Deadlift is één van de populairste oefeningen bij gewichtheffers. Dit is omdat je met deze oefening snel spiermass...
Lees meer
Spierpijn verminderen na fitness met deze 10 tips!
Spierpijn na een fitness training komt bij veel sporters voor en is normaal, maar als je het voor meerdere dagen blij...
Lees meer

Tags