Helpt fitness met angst overwinnen?

angst, angst overwinnen, paniekaanvallen -

Helpt fitness met angst overwinnen?

Fitness helpt zeker met angst overwinnen en eigenlijk nog veel meer dan we ons beseffen. Een fit lichaam helpt natuurlijk met lekker in je vel zitten en meer zelfvertrouwen hebben, maar fitness gaat veel verder dan alleen fysiek. Het creëert mentale omschakelingen die angst machteloos maken. Hieronder volgen 7 manieren waarmee fitness jou helpt met angst overwinnen. 

1. Je leert in het momenten leven - Angst is altijd een ingebeelde toekomstbeeld. Een toekomstbeeld die jij je inbeeld en vreest dat het werkelijkheid wordt. In het NU is er geen angst. Op moment dat jij intens aan het sporten bent schakelt je lichaam makkelijk weg van verleden en toekomst en ben je volledig gefocust op het NU, je ademhaling en het uitvoeren van de oefening. Je proeft hoe lekker het is om in het NU te leven en het wordt makkelijker om het ook in je dagelijks leven toe te passen. Ik raad het boek van Eckhart Tolle - De Kracht Van Het Nu zeker aan als je vrij wilt zijn van angst door in het NU te leren leven.  

2. Sporten maakt je moedig - Fitness is één en al uitdagingen. Of het nu krachttraining of cardio is, er is werk, zweet en ongemak dat op je staat te wachten en ook is uithoudingsvermogen een vereiste. Door dit juist op te zoeken in plaats van voor weg te lopen ontstaat er een mentale switch. Je wordt moediger, assertiever en geeft de sterke beest in jou de ruimte om op te treden. 
 

angst overwinnen en paniekaanvallen stoppen

3. Fit zijn geeft je meer zelfvertrouwen - Lichamelijk fit zijn helpt enorm met het overwinnen van sociale angststoornis en angst voor afwijzing. Doordat je lekkerder in je vel zit en er representatiever uitziet schat je je eigen kansen op succesvolle communicatie groter in. Dit zorgt ervoor dat je meer actie durft te ondernemen wat dus erg belangrijk is om angst te overwinnen. Je zelfbeeld heeft een enorme boost gekregen waardoor je ervan uitgaat dat mensen graag met je zouden willen communiceren. 

4. Het is een gezonde uitlaatklep - Angsten en frustraties opkroppen maakt alles alleen maar erger. Een uitlaatklep helpt met alle spanning legen zodat je kunt ontspannen. Helaas kiezen veel mensen ongezonde uitlaatkleppen als bijvoorbeeld roken of alcohol drinken wat hun gezondheid vernietigd. Fitness is een uitlaatklep waar je dubbel mee wint bij angst overwinnen. Je verwijdert alle spanning uit je lichaam en het is ook nog eens fantastisch voor je gezondheid. 

5. Sterker in zelfverdediging - Hoewel je niet traint om je lichaam te gebruiken in een fysieke conflict kan het toch een geruststelling zijn als je weet dat je instaat bent om jezelf te verdedigen als je wordt aangevallen. Met een sterke fysiek heb je minder angst voor onveilige situaties of agressief gedrag van anderen. 

6. Cardio gebruiken als zelfreflectie-moment - De meeste mensen zijn dagelijks druk bezig met werken en allerlei dingen regelen dat ze geen tijd nemen om stil te staan bij hoe ze zich voelen en waarom dat zo is. Ze voelen de spanning, angst en paniekaanvallen, maar hebben geen idee waar het vandaan komt. Cardio is de perfecte activiteit om stil te staan bij wat er in je speelt en waarom dat zo is. Je bent al kalmer en meer in het moment door de lichamelijke inspanning waardoor je helder kan nadenken. Als je weet wat er in je speelt en waar het vandaan komt dan wordt angst overwinnen een stuk makkelijker. 

7. Alles geven versterkt karakter en zelfrespect - Fitness trainingen zorgen voor grote inspanning en je zal regelmatig alles moeten geven om mooie resultaten te behalen. Het alles geven en keihard werken vergroot je zelfrespect en bouwt sterk karakter. Je leert op jezelf te vertrouwen en beseft dat als het leven jou obstakels of uitdagingen bezorgd jij er klaar voor zal zijn. Als je net zoveel geeft als tijdens je trainingen kun je elke angst overwinnen. Met veel zelfrespect zul je niet tolereren dat angst de macht over jou neemt.


Schrijver: Badreddine Boutaybi
Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Hoe word je weer zelfverzekerd?
het Hoe je weer zelfverzekerd wordt is beseffen welke ervaringen je overtuigingen hebben veranderd. Vervolgens bouw j...
Lees meer
Blijvende motivatie om te sporten met deze 5 tips!
Elke sporter heeft wel een aantal dagen in het jaar waarin de motivatie om te sporten precies is zoals hij of zij het...
Lees meer
Wat is het verschil tussen een groei mindset en een standaard mindset? 
Een groei mindset staat voor het denken op een manier waarmee je verbetering en progressie wilt aantrekken en je ook ...
Lees meer