Hoe krijg je iemand gemotiveerd?

gemotiveerd, Hoe krijg je iemand gemotiveerd, iemand motiveren, motivatie -

Hoe krijg je iemand gemotiveerd?

Je krijgt iemand gemotiveerd door hem of haar te overtuigen dat de gewenste acties de moeite waard zullen zijn. Je kunt mensen overtuigen door je vertrouwen in hun uit te spreken, door ze te belonen, door ze een plezierige tijd te laten beleven en/of vooral door ze goed over zichzelf te laten voelen. 

Mensen voelen de energie van intentie sterk en weten in de meeste gevallen al snel of je het beste met ze voor hebt. Het is niet moeilijk om iemand gemotiveerd te krijgen, maar het wordt wel moeilijk als je intentie niet op de juiste plaats is. Het is belangrijk dat je niet alleen wilt nemen, maar ook anderen wilt helpen en met een goed gevoel wilt achterlaten.   

Hieronder volgen 5 effectieve manieren waarmee je iemand gemotiveerd kan krijgen.  

#1. Vertrouwen uitspreken

In veel gevallen benutten mensen niet hun volle potentie door gebrek aan zelfvertrouwen. Aan de buitenkant kan iedereen zich beter voordoen dan daadwerkelijk van binnen wordt gevoeld. Door oprecht je vertrouwen uit te spreken naar de persoon waar het om gaat ontstaat er de mogelijkheid voor een shift.

Iemand oprecht vertellen dat je meer in hem of haar ziet en laten weten dat je bereid bent om te helpen kan voor diegene enorm veel betekenen. Je kan voor hem of haar precies de persoon zijn die ze in hun leven miste. 

Als je je steun niet eenmalig, maar elke keer opnieuw laat zien dan kan dit leiden naar een prachtige relatie voor het leven. Aan het begin is iedereen terughoudend, maar dat verandert als je het vertrouwen hebt gewonnen. 

#2. Toekomstbeeld schetsen

Niet iedereen is goed in het zelfstandig visualiseren van een prachtige eindresultaat. Terwijl dat voor ‘’high-achievers’’ de belangrijkste strategie is om hun doelen te behalen. Ze zien het eindresultaat voor zich en dromen erover waardoor ze gemotiveerd doorgaan totdat het werkelijkheid is.

Je kunt een ander motiveren door hem of haar hierbij te helpen. Communiceer de voordelen die zullen volgen na het uitvoeren van de gewenste actie. Laat weten op welke manieren het leven beter zal worden en waar dit allemaal naar toe kan leiden. 

Stel dat het om sporten gaat dan kun je iemand de toekomst mogelijkheden laten inbeelden. Voorbeelden van visualisatie beelden die een ander gemotiveerder kunnen krijgen:

✔️ Indrukwekkend fysiek hebben
✔️ Een inspiratie/rolmodel voor anderen worden
✔️ Aantrekkelijk zijn en goede indrukken achterlaten
✔️ Een carrière/inkomen mee kunnen opbouwen
✔️ Leuke connecties opbouwen in de sportschool
✔️ Schitteren in de zomermaanden
✔️ Lekker in je vel zitten en gezond zijn 

Dit waren een aantal voorbeelden van toekomstbeelden die voor motivatie zorgen als je erover gaat dagdromen/visualiseren. Communiceer de mooie mogelijkheden die kunnen ontstaan met degene die je wilt motiveren.

#3. Terechte complimenten

Helemaal geen complimenten geven werkt absoluut niet motiverend, maar dat geldt ook voor complimenten geven die niet geloofwaardig zijn. Mensen krijgen dan het idee dat je gewoon aardig probeert te zijn en/of medelijden met ze hebt. Complimenten die terecht zijn werken wel erg motiverend en mensen beseffen dat je interesse toont en precies door hebt wat er gaande is. 

Hierbij is het belangrijk om te zien wat iemand als sterke punten heeft en/of te reageren op wat die persoon goed heeft gedaan. Dit voelt goed voor de persoon die je probeert te motiveren en het werkt aanstekelijk. 

Hij of zij zal zich gewaardeerd voelen en wil dit vaker hebben. Dit zorgt voor motivatie die vanuit het verlangen komt om gewaardeerd te blijven voelen.

Opbouwend kritiek zal vervolgens ook geaccepteerd worden. Het belangrijkste om dit voor elkaar te krijgen is dat je oprecht bent en de ander wilt helpen om beter te worden. 

#4. Plezier toevoegen

Een andere manier waarop je iemand gemotiveerd krijgt is hem of haar plezier laten beleven. Stel dat er tijdens het trainen, werken of studeren regelmatig wordt gelachen of leuke gesprekken plaatsvinden dan komen zelfs de personen zonder helder doel regelmatig opdagen.

Andere manieren om plezier toe te voegen is een leuke + rustgevende inrichting te hebben, gratis koffie/thee of hapjes te verzorgen, leuke audio of video op de achtergrond te hebben en/of na het beëindigen van de taak een leuke uitje of beloning op de planning hebben staan. 

#5. Met respect behandelen 

Dit is één van de manieren die niet mag ontbreken in het proces van anderen motiveren. Ook al zou je voor plezier toevoegen of complimenten kiezen dan nog is een respectvolle behandeling nodig om je strategie te laten slagen.  

Mensen worden niet altijd respectvol behandeld, maar iedereen heeft de behoefte om respectvol behandeld te worden. Iedereen is graag in de aanwezigheid van mensen die hun respecteren. Door hiervoor te kiezen heb je al een grote voorsprong en wordt het mogelijk om een goede relatie op te bouwen en ook zelf de respect terug te krijgen. 

Als iemand respect voor je heeft dan zal hij of zij je woorden ook serieuzer nemen. Met een luisterend oor wordt overtuigen makkelijker. Zorg er wel voor dat niet alleen jij wint, maar ook de ander.

 

 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Wat is het verschil tussen een groei mindset en een standaard mindset? 
Een groei mindset staat voor het denken op een manier waarmee je verbetering en progressie wilt aantrekken en je ook ...
Lees meer
Helpt fitness met angst overwinnen?
Fitness helpt zeker met angst overwinnen en eigenlijk nog veel meer dan we ons beseffen. Een fit lichaam helpt natuur...
Lees meer
Kun je intrinsieke motivatie opbouwen?
Intrinsieke motivatie staat voor motivatie dat vanuit jezelf komt in plaats van externe factoren. Intrinsieke motivat...
Lees meer