Hoe word je weer zelfverzekerd?

Hoe word je weer zelfverzekerd, zelfvertrouwen, zelfverzekerd, zelfverzekerd worden, zelfverzekerdheid -

Hoe word je weer zelfverzekerd?

het Hoe je weer zelfverzekerd wordt is beseffen welke ervaringen je overtuigingen hebben veranderd. Vervolgens bouw je je zelfvertrouwen weer op, maar nu vanuit een band met jezelf zodat je eigenwaarde niet afhankelijk kan worden van iets dat van buitenaf komt. 

Als je je zelfvertrouwen bouwt rondom iets van buitenaf zoals bijvoorbeeld complimenten of acceptatie van mensen, je uiterlijk, je bezittingen of carrière dan kan je zelfvertrouwen ook flink dalen als je één van die dingen verliest. 

Onbreekbaar zelfverzekerd worden gebeurt wanneer je jezelf niet oordeelt en vrij maakt van perfectionisme. Je accepteert dat je niet perfect bent en waardeert jezelf voor het feit dat je je best doet om iets van het leven te maken met de middelen die je hebt. 

Gelukkig zijn er ook handelingen en gedachtegangen die je kunt gebruiken om je zelfvertrouwen op te bouwen zodat je weer zelfverzekerd kunt worden en vooral blijven. Om je daarbij wat hulp te bieden heb ik hieronder 5 manieren op een rijtje gezet waarmee je zelfverzekerd kunt worden vanuit je innerlijk.  

#1. Kies voor dankbaarheid

Je kunt niet dankbaar en woedend tegelijkertijd zijn, ook kun je niet dankbaar en angstig tegelijkertijd zijn. Probeer het maar uit! Dankbaarheid is enorm krachtig als je bereid bent om het aanwezig te laten zijn in elk moment van je leven. 

Dankbaarheid heeft niets te maken met materieel. Het is dankbaarheid voor de simpele dingen. Dankbaarheid dat je vanochtend ben opgestaan en weer een dag kan leven, dankbaarheid voor het feit dat je kan zien, horen en/of denken. Dankbaarheid werkt magnetisch, maar dat is met alles in het leven.

Waar je focus naar toe gaat daar gaat de energie naartoe en dat is wat je dan ook meer van in je leven zult aantrekken. Als je op negativiteit focust zul je merken dat het groeit in je leven als een sneeuwbaleffect. Zo is het met alles. Als je focust op waar je dankbaar voor kan zijn, dan krijg je meer dingen in je leven om dankbaar voor te zijn.

Op het moment dat je in dankbaarheid leeft zul je ook merken dat je zelfverzekerdheid groeit, omdat je de waarde inziet van wat je al hebt. Terwijl bij een gebrek aan dankbaarheid het besef er niet eens is totdat je het verliest.  

#2. Stop met oordelen

Dit is met afstand de grootste obstakel naar zelfverzekerd zijn. Het constant oordelen/bekritiseren van jezelf, ook wel bekend als de negatieve stem in het hoofd. Je denkt constant aan wat je niet goed doet, waar je tekort komt en dat anderen dat zullen opmerken.

Mensen die dit zichzelf aandoen, zijn in de meeste gevallen ook erg oordelend naar anderen toe. Veel dingen in het leven werken als een spiegel reflectie. Zodra je stopt met het oordelen van anderen wordt het ook makkelijk om te stoppen met het bekritiseren van jezelf.

Besef dat niemand perfect is en ook nooit zal zijn. Accepteer dat fouten maken onvermijdelijk is en dat je ervan kunt leren. Het feit dat je moedig genoeg bent om uitdagingen te accepteren waarbij het ook fout kan gaan is iets om jezelf voor te respecten. Je laat je niet remmen door angst! 

#3. Je bent blanco geboren

Elke baby komt op de wereld als een blanco papiertje. Een papiertje waar niks op staat en onschuldig is. Een baby is niet aan het oordelen of acteren, maar simpelweg aanwezig en aan het observeren. Zo is het ook bij jou begonnen.

Het is niet om iets of anderen de schuld te geven, maar je ervaringen hebben je gevormd. Je ziel van binnen is zuiver en onschuldig, maar ervaringen hebben je uit balans gebracht. De vrede is verstoord en je bent extra alert om meer pijn te voorkomen.

Zie de onschuld in je ziel, de ware jij en vergeef jezelf voor het verdwalen in de gedachtegang van de samenleving. Het gebeurt ons allemaal. Vanuit daar wordt het makkelijker om jezelf geen schuldgevoel meer op te leggen, maar juist je eigen steunpilaar te worden.

#4. Waardeer inzet ipv resultaat

Als je jezelf alleen waardeert op basis van resultaat dan leef je het grootste gedeelte van de tijd in het opjagen, bekritiseren en verplichten van jezelf. Er is weinig liefde of waardering tenzij je succes hebt. Succes is nooit beloofd en zelfs al behaal je succes dan is er altijd de volgende level nog. 

Leer jezelf te waarderen voor je inzet ongeacht het resultaat. Zo wordt je je grootste supporter in plaats van dat je jezelf de slaaf van de opdracht maakt. 

Als jouw kind en/of partner hun best zouden doen en alles zouden geven zonder dat er meteen succes is te zien… zou je ze de grond in boren of gaan steunen? Waarschijnlijk steunen… waarom doe je dat niet bij jezelf? 

#5. Nooit slachtofferrol aannemen 

Neem nooit de slachtofferrol aan. Hoewel het voor veel mensen fijn aanvoelt om vingertje te wijzen en anderen of gebeurtenissen de schuld te geven voor waarom het leven niet loopt zoals ze willen is het een duidelijke teken van machteloosheid en is het te zien dat anderen of gebeurtenissen kunnen bepalen hoe jij je leven ervaart!

Geef deze waardevolle macht nooit uit handen als je zelfverzekerd wilt leven. Neem ten alle tijden volle verantwoordelijkheid voor alles in je leven, zodat jij ten alle tijden de baas blijft over jouw leven. Er is altijd iets dat je kunt doen aan een situatie. Het kan van plaats veranderen zijn, situatie verbeteren, het te accepteren of wat dan ook, maar je hebt altijd een keuze. 

Het klagen kan misschien in het moment goed aanvoelen, maar mentaal maak je jezelf slachtoffer van iets dat sterker was dan jouw wil. Neem verantwoordelijkheid in goede en slechte tijden en je zult zeer sterk in je schoenen staan. 

Conclusie zelfverzekerdheid

Al met al komt het erop neer dat je een supporter van jezelf zult moeten worden in plaats van je eigen vijand. Leer minder te bekritiseren en geef jezelf de vrijheid om te leven zonder perfect te hoeven zijn. Waardeer jezelf voor inzet + intentie en niet voor de resultaten of hoe je overkomt naar de buitenwereld. Je krijgt maar 1 leven, dus geniet van elk moment en doe wat je graag wilt doen. Ga jezelf niet vastketenen. 

Jezelf de vrijheid geven en niet gevangen laten nemen vergroot je zelfrespect, wat dus ook zorgt voor meer zelfvertrouwen. Ook wordt je voor velen een inspiratie, want de meeste mensen snakken naar een wereld waarin ze zichzelf kunnen zijn en kunnen doen wat ze willen. Jij kan het en jij bent er klaar voor.

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Blijvende motivatie om te sporten met deze 5 tips!
Elke sporter heeft wel een aantal dagen in het jaar waarin de motivatie om te sporten precies is zoals hij of zij het...
Lees meer
Wat is het verschil tussen een groei mindset en een standaard mindset? 
Een groei mindset staat voor het denken op een manier waarmee je verbetering en progressie wilt aantrekken en je ook ...
Lees meer
Helpt fitness met angst overwinnen?
Fitness helpt zeker met angst overwinnen en eigenlijk nog veel meer dan we ons beseffen. Een fit lichaam helpt natuur...
Lees meer