Kun je intrinsieke motivatie opbouwen?

intrinsieke motivatie, intrinsieke motivatie voorbeelden -

Kun je intrinsieke motivatie opbouwen?

Intrinsieke motivatie staat voor motivatie dat vanuit jezelf komt in plaats van externe factoren. Intrinsieke motivatie voorbeelden zijn: ergens aan werken omdat je ervan houdt, een sterk verlangen wilt laten uitkomen, meer voldoening in je leven wilt ervaren of erachter wilt komen hoeveel potentie je bezit. Voorbeelden van extrinsieke motivatie zijn: iets doen omdat een ander dat van jou verwacht, werken puur en alleen voor het salaris of ergens aan werken omdat je bang bent voor de gevolgen die zullen ontstaan als je het niet doet. 

 

Kun je intrinsieke motivatie opbouwen? Dat kun je zeker. In de meeste gevallen ontbreekt het aan intrinsieke motivatie, omdat je jezelf niet de juiste vragen hebt gesteld en daardoor ook niet goed weet wat je graag wilt en waarom het de moeite waard zou zijn. Hieronder volgen 5 vragen die na het beantwoorden ervan je intrinsieke motivatie flink kunnen aanwakkeren. Wees eerlijk bij het beantwoorden van de vragen om helderheid voor jezelf te creëren en neem zoveel tijd als dat je nodig hebt om je hart te laten spreken. 

1 Wat zou ik doen als het niet om geld draaide? Door deze vraag kom je erachter wat je graag zou willen doen. Gebruik je fantasie en inbeeldingsvermogen om dieper te graven naar jouw verlangen. Stel dat iedereen hetzelfde (maar ook een goede) salaris zou ontvangen vanuit de overheid en de enige voorwaarden ervoor is dat je één vak of bezigheid moet uitkiezen waaraan je elke week een bepaald aantal uren aan spendeert en het mag van alles zijn, wat zou jij doen? 

2 Waar zou ik het meeste spijt van hebben als het m’n laatste dag op aarde zou zijn? Dit is een vraag die je helpt in te zien wat je nu niet doet, maar eigenlijk zou willen doen omdat het belangrijk voor je is. Stel dat dit het eindresultaat van je leven is en je nu op het sterfbed ligt voor je laatste ademhalingen, waar heb je het meeste spijt van nu het leven voorbij is? Heb je teveel om andermans mening gegeven? Heb je te weinig in jezelf vertrouwd? Ben je trots op hoe jij je leven hebt geleid? Neem de tijd voor deze vraag, omdat het antwoord je intrinsieke motivatie voor altijd zal veranderen.

3 Wat is het ergste dat kan gebeuren als ik voor m’n dromen kies? Het antwoord op deze vraag kan je angsten verzwakken waardoor je intrinsieke motivatie de ruimte krijgt. Wat is het ergste dat kan gebeuren en zou je daar bovenop kunnen komen? Zo ja, kies voor het leven dat jij wilt leiden! Ik had afgelopen week een gesprek met een jongeman die ik momenteel aan het coachen ben en ik stelde hem deze vraag, omdat ik wist dat hij ongelukkig is met z’n huidige baan en hij graag iets voor zichzelf zou willen starten. Zijn antwoord was dat z’n grootste nachtmerrie zou zijn om dit werk tot aan z’n pensioen te moeten doen. Hij kwam er meteen achter dat hij zijn slechtste scenario al aan het leven is en het dus alleen maar beter kan. Hij kan nu van alles uitproberen en nog altijd terugvallen op een soortgelijke baan als niets gewerkt heeft. 

4 Hoe zou mijn ideale leven eruit zien? Visualisatie werkt magnetisch en heeft ontelbare successen gecreëerd. Durf te fantaseren zonder beperkingen. Hoe zou het leven eruit zien als je verzekerd was dat je niet kunt falen? Wat zou jou gelukkig maken? Naast deze vragen te stellen kun je ook hetgeen huren dat bij je droomleven hoort om het te ervaren en het gevoel te versterken. Neem bijvoorbeeld een proefrit in je droomauto, boek een overnachting in de type woning waar jij graag in wilt wonen of vraag een rondleiding aan in een organisatie die werk verrichten waar jij oprecht interesse in hebt. Eenmaal kriebels in je buik… is je intrinsieke motivatie niet te breken.

5 Welke reputatie/karaktereigenschappen wil ik bezitten? Wie is jouw rolmodel of inspiratie als het gaat om karakter? Waarom zou je niet je eigen superheld kunnen worden? Welke reputatie wil jij bezitten? Deze vragen kunnen enorme impact maken op je intrinsieke motivatie. Stel dat een aantal kenmerken van jouw reputatie zijn: als jij wat zegt dan gebeurt het ook, je bent niet kapot te krijgen en/of jij durft actie te ondernemen ook al is de kans op falen groot. Je zult handelen naar de reputatie die jij jezelf geeft. Creëer een reputatie waar jij zelf geïnspireerd van raakt zodat je zonder moeite handelt naar de persoon die jij wilt zijn. 

Schrijver: Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Wat is het verschil tussen een groei mindset en een standaard mindset? 
Een groei mindset staat voor het denken op een manier waarmee je verbetering en progressie wilt aantrekken en je ook ...
Lees meer
Helpt fitness met angst overwinnen?
Fitness helpt zeker met angst overwinnen en eigenlijk nog veel meer dan we ons beseffen. Een fit lichaam helpt natuur...
Lees meer
Hoe creëer je een positief mindset?
Wat is mindset? Mindset is mentaliteit. Met een positief mindset kun je een prachtige levensstijl voor jezelf creëren...
Lees meer