Wat is het verschil tussen een groei mindset en een standaard mindset? 

groei mindset, mindset, standaard mindset -

Wat is het verschil tussen een groei mindset en een standaard mindset? 

Een groei mindset staat voor het denken op een manier waarmee je verbetering en progressie wilt aantrekken en je ook bereid bent om oude gedachten/gewoontes achter je te laten als je er beter van zou worden. Bij een standaard mindset heb je voor het grootste gedeelte de gedachtegang van de maatschappij overgenomen en denk je vooral op de standaard manier, zoals je die zou verwachten van normale burgers. 

Het is dus alsof je brein een radar heeft die gefocust is op een punt en daar alle gedachten en acties uit voort vloeien. Gelukkig hebben we dat zelf in de hand en kunnen we er altijd voor kiezen om te switchen naar een andere mindset. Net zoals je de groei mindset en de standaard mindset hebt… kun je ook een negatieve mindset en positieve mindset goed onderscheiden. De focus bepaalt je denkwijze en je denkwijze bepaalt hoe je gaat handelen. Hieronder volgen wat voorbeelden van de standaard mindset en de groei mindset zodat het verschil nog duidelijker wordt.
  


Dit zijn voorbeelden van antwoorden die je kunt verwachten van de standaard mindset en de groei mindset op basis van 4 onderwerpen die een grote rol in het leven spelen: 

Werk en doelen

Standaard Mindset: Ik wil een goede baan met vast contract en goed salaris waarmee ik kan werken tot en aan m’n pensioen.

Groei Mindset: Ik wil werk hebben waar ik passie voor voel en waarbij er geen plafond is wat groei en geld betreft. 

Familie en relaties

Standaard Mindset: Ik heb geen tijd om na m’n werk bezig te zijn met ontwikkeling... familie en vrienden zijn ook belangrijk.

Groei Mindset: Ontwikkeling leidt naar meer vrijheid, wijsheid en middelen… daarmee winnen ook m’n familie en vrienden. 

Entertainment

Standaard Mindset: Wat lezen of tv kijken betreft… ik volg het nieuws dagelijks, maar verder is het vooral hetgeen waar ik plezier aan beleef. 

Groei Mindset: Wat lezen of tv kijken betreft… ik volg vooral hetgeen waar ik van kan leren of hetgeen wat ik in m’n leven wil aantrekken. 
 

Eiwitdieet Detox Low Carb Repen

 
Angsten

Standaard Mindset: Als ik kies voor groei kan ik keihard falen, anderen zullen zien dat ik niet goed genoeg ben en dat voelt vernederend. 

Groei Mindset: Voor je het weet is het leven voorbij. Ik wil niet eindigen met spijt, want ik weet dat er meer voor me is in het leven. 

Zoals je al aan de antwoorden terug kunt zien kiest een standaard mindset vooral voor comfort, zekerheid en het vermijden van pijn. Een groei mindset daarentegen kiest meer voor groei, vrijheid en voldoening. Geen van beide is fout. Het is belangrijk dat je kiest voor de mindset waar jij het meest gelukkig van zou worden.

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Kun je intrinsieke motivatie opbouwen?
Intrinsieke motivatie staat voor motivatie dat vanuit jezelf komt in plaats van externe factoren. Intrinsieke motivat...
Lees meer
Hoe creëer je een positief mindset?
Wat is mindset? Mindset is mentaliteit. Met een positief mindset kun je een prachtige levensstijl voor jezelf creëren...
Lees meer
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Er wordt niet vaak over meer zelfvertrouwen krijgen gesproken omdat dit wat persoonlijk ligt en de meeste het gevoel ...
Lees meer