Wat kun je doen tegen faalangst?

faalangst, Hoe herken je faalangst bij volwassenen, Wat heeft iemand met faalangst nodig, Wat kun je doen tegen faalangst, Wat zijn de gevolgen van faalangst -

Wat kun je doen tegen faalangst?

Wat je kunt doen tegen faalangst is het oordeel van anderen minder belangrijk maken, beseffen dat je maar 1 leven krijgt en trots zijn op de moedigheid die je toont als faalangst je niet kan stoppen.  

Faalangst komt vooral voor bij mensen die het oordeel van anderen vrezen. Ze zijn bang dat een ander ziet dat ze falen en hun dan als niet goed genoeg zou beschouwen. 

Bij mensen die faalangst hebben, maar minder bezig zijn met het oordeel van anderen is er de angst dat ze zichzelf als niet goed genoeg beschouwen. In alle gevallen heeft iemand een zelfbeeld gecreëerd waarvan de waarde afhangt van hoe er gepresteerd wordt of wat de bezittingen zijn.

Gelukkig is faalangst volledig te overwinnen. Hieronder volgen 5 manieren (eigenlijk denkwijzen) die je van faalangst afhelpen en met volle zelfvertrouwen laten deelnemen aan uitdagingen.  

#1. Losmaken van oordeel

Laat je niet gevangen houden door andermans oordeel. Iedereen is druk bezig met z’n eigen leven en degene die je belachelijk zou willen maken die zou niet eens van je houden, dus waarom zou je die persoon zo belangrijk maken?

Je dromen en doelen aan de kant schuiven, omdat je het oordeel van anderen vreest leidt naar spijt aan het einde van de rit. 

Je laten stoppen door faalangst is het grootste falen dat je kunt meemaken, omdat je nooit het succes kan meemaken dat wel een mogelijkheid is als je de poging zou wagen. 

#2. Besef van 1 leven

Wat ook enorm krachtig is en faalangst verslaat is het besef dat je maar 1 leven te leven krijgt. Ook gaat het leven sneller voorbij dan we zouden willen. Hoe zou je je voelen als het je laatste minuten op de wereld zouden zijn en je het besef hebt dat je nooit echt geleefd hebt zoals je zou willen? 

Leef! Leef nu je de kans hebt en laat je niet stoppen door faalangst. Alles wat de moeite waard is brengt risico op fouten met zich mee. Als je jezelf in een kamer opsluit en geen acties onderneemt kan er weinig fout gaan, maar je leeft niet en al helemaal niet zoals je zou willen… dus zou dat de grootste fout zijn die je kan maken.  

#3. Respect voor moedigheid

Zelfrespect is een belangrijk onderdeel voor sterk in je schoenen staan en je wint automatisch zelfrespect als je ondanks faalangst toch gaat voor wat je graag wilt. Je durft actie te ondernemen ondanks dat het fout kan gaan en dat is krachtig en moedig zijn. 

Ook zul je merken dat er geen faalangst meer is wanneer je durft te kiezen voor je dromen en doelen. Faalangst vervaagt en verdwijnt wanneer je het niet meer serieus neemt. 

Niet alleen jij, maar ook alle andere mensen hebben meer respect voor degene die durft ondanks een grote kans op falen dan degene die het veilig probeert te spelen en geen actie onderneemt.

#4. Wat is het alternatief?

Als je over het alternatief gaat nadenken dan is het absurd om je te laten stoppen door faalangst, want je laten stoppen door faalangst is de garantie dat je faalt. Er bestaat geen vorm van succes zonder actie ondernemen en elke keer wanneer je actie onderneemt kan er iets fout gaan.

Stel dat je bijvoorbeeld graag een carrière als tekenaar wilt, maar je durft er niet voor te gaan omdat je bang bent om te falen. Is het dan oké om genoegen te nemen met een baan die je niet leuk vind? Dat is toch zonde en een verspild leven. 

Kies voor hetgeen dat je graag wilt en durf dingen te doen. Vraag jezelf wat het alternatief is wanneer je merkt dat er faalangst in je opkomt. Je zult beseffen dat als je faalangst de baas laat zijn de uitkomst nooit beter zal zijn.  

#5. Wees de inspiratie 

Er is niemand die naar iemand kijkt met faalangst en denkt zo wil ik ook graag worden. Mensen raken wel geïnspireerd van iemand die zich niet laat remmen door faalangst en durft te leven zoals hij of zij wil. 

Jij kan de inspiratie worden voor al die mensen die nog niet de moed hebben verzameld om uitdagingen aan te gaan en te leven zoals ze in hun hart willen. 

Mensen zijn graag bij degene die vrij leeft en durft te leven, omdat ze van diegene kunnen leren en zelf ook vrijer zullen worden. Door vrij te leven help je niet alleen jezelf, maar ook degene die deel uitmaken van jouw leven.

Een leven dat geleid wordt door angst is voor niemand een leven om geïnspireerd van te raken.  

Wat heeft iemand met faalangst nodig? 

Iemand met faalangst heeft het besef nodig dat het oordeel van anderen niet bepaald wie hij of zij als persoon is. Ook is het nodig om te weten dat durven te kiezen voor wat je graag wilt een teken van kracht en moedigheid is. Je kiest ervoor om geen gevangene te zijn, maar om vrij te leven.

Wat iemand met faalangst denkt nodig te hebben is de zekerheid dat het niet fout kan gaan, maar zekerheid is er zelden en daarom heeft iemand met faalangst regelmatig stress. 

Activiteiten waar de kans op falen nadrukkelijk aanwezig is in combinatie met mensen die toekijken is voor iemand met faalangst een grote nachtmerrie. Denk aan bijvoorbeeld presentatie geven voor een publiek of deelnemen aan een tv-programma. 

Hoe herken je faalangst bij volwassenen?

Als er niets tegen faalangst wordt gedaan kan het iemand voor de rest van zijn of haar leven afremmen. Faalangst bij volwassenen is onder andere te herkennen bij een gebrek aan zelfvertrouwen, vissen naar complimenten en niet publiekelijk of voor een videocamera durven praten. 

Volwassenen met faalangst zijn bang dat anderen en/of zichzelf te zien krijgen dat ze ergens tekort komen waardoor het gecreëerde zelfbeeld schade oploopt. Volwassenen die faalangst hebben overwonnen zien een foutje niet als falen maar als leermoment en dat er bij meerdere pogingen de kans op succes groter wordt. 

Volwassenen met faalangst herken je o.a. aan:
- Twijfelen aan zichzelf
- Behoefte aan goedkeuring
- Niet zichzelf zijn bij aanwezigheid van een grote groep mensen
- Dromen/doelen hebben waar ze nooit aan beginnen
- Het tonen van verlegenheid of schaamte
- Erg nerveus vóór een examen, wedstrijd of presentatie
- Moeite hebben met beslissingen nemen
- Emotioneel reageren op kritiek of afwijzing  

Wat zijn de gevolgen van faalangst?

De gevolgen van faalangst zijn niet je volle potentie benutten, regelmatig nerveus zijn, kansen mislopen en spijt hebben dat je vele jaren jezelf hebt lopen afremmen. 

Gelukkig is faalangst overwinnen voor iedereen mogelijk die bereid is om van denkwijze te veranderen. Het prachtige van faalangst overwinnen is dat je vrijuit kan leven en de mogelijkheden oneindig zijn. 

Voorbeelden van faalangst gevolgen:
- Een droom carrière mislopen
- Tot aan je pensioen werk verrichten dat je niet leuk vind
- Nooit erachter komen hoeveel potentie je bezit
- Gevangen voelen in een leven met te weinig voldoening
- Bitter worden vanwege vele verspilde jaren
- Onzeker voelen bij mensen die kritisch zijn
- De liefde van je leven kunnen mislopen
- Minder meemaken in het leven door behoefte aan zekerheid 

Hoe kan je faalangst overwinnen als je nog teveel moeite hebt met het veranderen van je denkwijze? 

Als je teveel moeite hebt met het veranderen van je denkwijze zijn er een aantal dingen die je kunt doen, maar het is toch belangrijk om tussentijds te blijven werken aan je denkwijze (mindset) om volledig vrij te worden.

Hieronder volgen 4 manieren waarop je faalangst kunt verminderen als je moeite hebt met het veranderen van je denkwijze:

#1. Psycholoog

Professioneel hulp vragen is altijd goed als het je alleen niet lukt. Bij een psycholoog blijft alles wat je bespreekt geheim en vertrouwd. Ook zal de psycholoog door middel van de juiste vragen jou goede inzicht kunnen geven van wat er in je speelt en waardoor het is ontstaan.

Als het een ervaren goede psycholoog is dan heeft hij of zij de oplossing die bij jou past. Veel psychologen hebben niet alleen de kennis, maar herkennen het verschil in persoonlijkheden waardoor ze efficiënter problemen kunnen oplossen.

#2. Doel geheim houden 

Aan een doel werken zonder het iemand te vertellen kan de druk voor je verminderen. Zelfs al lukt het niet, dan ben je de enige die er vanaf weet. Dit geeft je wat rust terwijl je je mindset (denkwijze) aan het versterken bent.

Als je nog niet ben versterkt en je de faalangst nog steeds ruimte geeft, dan kan het delen van je doelen met anderen je veel stress geven. Als je het geheim houdt dan kun je eraan werken en lukt het wel dan deel je het succes, lukt het niet dan is het stil en kan je werken aan een nieuw strategie. Dit kan je meer rust geven en een goede tijdelijke oplossing zijn. 

#3. Een zelfverzekerde vriend(in)

Vrienden worden met iemand die zelfverzekerd is en geen faalangst heeft werkt aanstekelijk. Je zult automatisch ook minder kritisch worden en meer durven te leven. Al helemaal als je dat graag wilt.

Je omgeving heeft grote invloed op je welzijn en denken. Omring je daarom met mensen die sterk, liefdevol en positief zijn. Bij mensen die vrij leven en niet bezig zijn met oordelen zul jij je ook vrij en luchtig voelen. 

Mensen die erg bang zijn voor het oordeel van anderen zijn zelf ook vaak aan het oordelen. Het werkt als een spiegelbeeld. Zodra je zelf stopt met het oordelen van anderen, zul je zelf ook minder beoordeeld voelen.  

#4. Boeken of podcast 

Net zoals je nu dit artikel leest of naar de psycholoog zou gaan is behulpzame informatie van groot belang om je denkwijze (mindset) te veranderen. 

Er zijn erg veel goede boeken uitgebracht en tegenwoordig zijn er steeds meer podcasts beschikbaar die erg behulpzaam zijn. Maak hier gebruik van om je mindset te versterken en faalangst achter je te laten. 

Hoe ben ik persoonlijk van faalangst afgekomen? 

Ik heb geen moeite gehad om dit artikel voor je te schrijven, omdat ik zelf ook last heb gehad van faalangst. Ik ben in een omgeving opgegroeid waarin prestaties en bezittingen werden gelinkt aan je waarde als persoon.

Ook werd er veel geroddeld op school, bij de voetbalclub en in de buurt. Dat zorgde voor een hoog percentage van mensen met faalangst, vooral bij de mensen die zelf aan het roddelen deden.

Mijn faalangst was gebaseerd op het verlies van status. Ik was populair op school en ook op de voetbalclub werd ik gezien als één van de sterspelers. Ik was bang om die status kwijt te raken en zag in mijn hoofd het vaak voor me dat het door een gebeurtenis totaal de andere kant op zou gaan.

Ik merkte dat ik het belangrijk begon te vinden van wat andere mensen achter me rug over mij zouden zeggen en ik begon mezelf mentaal strenger te straffen voor foutjes. 

Dit resulteerde in meer twijfel en slechtere prestaties wegens zelf opgezette druk tijdens voetbalwedstrijden en het studeren. Ik bracht verandering in denkwijze (mindset) rond de leeftijd van 25 jaar, omdat ik ongelukkig werd van het leven dat ik leidde. 

De 5 denkwijzen die ik bovenaan de pagina heb gedeeld is hetgeen wat voor mij alles heeft veranderd en mij volledig vrij heeft gemaakt van faalangst, maar er zijn een aantal dingen die ik heb gedaan om aan die denkwijzen te komen. Dit waren voor mij de activiteiten die verantwoordelijk waren voor het verkrijgen van de 5 denkwijzen:

  • Krachttraining en gezond eten
  • Los laten van negatieve mensen
  • Luisteren naar leerzame/inspirerende audio
  • Jaren voorbij zien vliegen
  • Overlijden van familieleden 
  • Behoefte aan een vrij leven 

Faalangst overwinnen is eenvoudiger dan je denkt en het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Als je ermee bezig bent gaat het erg snel. Kijk of luister regelmatig naar video of audio die je daarbij helpen. Leef vrij en benut je potentie!  

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Blijvende motivatie om te sporten met deze 5 tips!
Elke sporter heeft wel een aantal dagen in het jaar waarin de motivatie om te sporten precies is zoals hij of zij het...
Lees meer
Wat is het verschil tussen een groei mindset en een standaard mindset? 
Een groei mindset staat voor het denken op een manier waarmee je verbetering en progressie wilt aantrekken en je ook ...
Lees meer
Helpt fitness met angst overwinnen?
Fitness helpt zeker met angst overwinnen en eigenlijk nog veel meer dan we ons beseffen. Een fit lichaam helpt natuur...
Lees meer