Welke snack is het minst ongezond?

afvallen snacks, avond snacks, frituur snacks, gezonde snacks, minst ongezonde snack -

Welke snack is het minst ongezond?

Een snack is het minst ongezond als de gezonde voedingsstoffen overheersen. Zo behoren snacks met veel suiker, verzadigde vetten en transvetten bij de meest ongezonde snacks. Eiwitrijke snacks zijn in de meeste gevallen de gezondste snacks.  

Nou kan het zijn dat je ook wel eens iets ongezonds wilt eten, maar je het alleen niet wilt overdrijven. Dat is iets waar de meeste mensen zich in zullen herkennen die bewust omgaan met gezondheid en gewicht. Vandaar dat we in dit artikel gaan kijken naar de minst ongezonde snack tussen de ongezonde snacks.  

Hieronder volgen 8 snacks die bijvoorbeeld ideaal zouden zijn om in het weekend bij een film of sportwedstrijd klaar te hebben liggen. Snacks die je veel minder calorieën zullen bezorgen dan als je voor de meest gebruikte varianten zou kiezen.

#1. Vegetarische Oven Frikandel

gezonder snacken #1 vegetarische oven frikandel

De vegetarische oven frikandel is een prima vervanger van de normale frikandel en het verschil in voedingswaarde is enorm. Met de vegetarische oven frikandel kom je uit op 87 calorieën per 100 gram, terwijl de normale frikandel 225 calorieën per 100 gram oplevert. 

Dat komt met name door het verschil in vet (0.4 gram tegenover 16 gram), maar ook het verschil in ingrediënten zal invloed hebben op de gezondheid. Bij de één zitten er vooral groente in, terwijl de ander vooral uit vette vlees restjes bestaat. 

#2. Protein Chocolademousse

gezonder snack #2

De protein chocolademousse is gezonder en bevat veel minder suiker dan een normale chocolademousse. Ook wat calorieën betreft is het een groot verschil met 78 kcal tegenover 177 kcal per 100 gram. 

Zo zie je maar dat een kleine research vóór het boodschappen doen toch handig kan zijn. De meeste zouden denken het is alleen een ander merk, maar elke chocolademousse is hetzelfde. Soms is dat ook zo, maar in veel gevallen ook niet. 

Daarom is het handig om even op de website te kijken van de supermarkt. Dit hoeft niet veel tijd te kosten en het is eenmalig. De volgende keren dat je boodschappen gaat doen weet je al welke snacks gezond of het minst ongezond zijn en welke snacks je beter kunt laten liggen. 

#3. Tortilla chips van mais

3e minst ongezonde snack

Nou kun je chips niet in de categorie plaatsen van gezonde snacks, maar als we gaan kijken naar de minst ongezonde chips als snack dan komen we uit bij de Tortilla chips die van maïs is gemaakt.  

Het bevat veel minder vet dan normale chips en ook wat de calorieën betreft is het verschil erg groot. Zo zie je op de afbeelding hierboven dat normale paprika chips meer dan dubbel de hoeveelheid calorieën bezit in vergelijking met de tortilla chips van maïs.

#4. Suikervrije drop

4e minst ongezonde snack

Als je kunt genieten van af en toe een dropje pakken, dan is het wellicht beter om te kiezen voor suikervrije drop. Hoewel het niet wilt zeggen dat suikervrije drop mega gezond is, zorgt het er wel voor dat je minder suikers en calorieën binnen krijgt.

Het is 199 calorieen per 100 gram, maar als je af en toe een dropje pakt dan zul je geen 100 gram in één dag eten waardoor je uit kunt gaan van een lagere hoeveelheid calorieën.  

#5. Waterijsje met fruitsmaak

5e minst ongezonde snack

Als het lekker weer is lust iedereen wel een ijsje. Als je op je gewicht en gezondheid wilt letten kun je beter kiezen voor een waterijsje met fruitsmaak dan voor ijs met slagroom en/of chocolade.

Het verschil in calorieën is gigantisch. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien bevat een magnum chocolade ijsje meer dan 4 keer zoveel calorieën als een waterijsje met aardbeiensmaak.

#6. Tonijn in blik

6e minst ongezonde snack

Dit is in alle opzichten een gezonde snack en eigenlijk één die niet in dit lijstje thuishoort. Des te beter als je tonijn lust en gezonder wilt snacken in plaats van ongezond wilt snacken met zo min mogelijk schade. 

Op sommige momenten heb je trek in een snack van vlees, vis of kip en dan is tonijn in blik veel beter dan worst stukjes of andere vette vleesproducten. Het verschil in vetten en calorieën is niet te vergelijken. Als je toch liever vlees hebt dan kun je beter voor beef jerky kiezen in plaats van worst.

#7. Aziatische Dimsum 

7e minst ongezonde snack

Vaak worden er bij behoefte aan kleinere frituur snacks bitterballen gebruikt, maar de Aziatische Dimsum kan een prima vervanger zijn. Het is een warme snack met dezelfde omvang als bitterballen en gezonder.  

Het bevat minder calorieën, minder vet, minder koolhydraten en meer eiwitten. Het is een snack dat bestaat uit een laagje deeg met daarbinnen gekruide vlees en/of groenten.

#8. Aardbeien vlaai

8e minst ongezonde vlaai

Natuurlijk is vlaai geen gezonde snack, maar het is zeker de moeite waard om de verschillende soorten vlaaien te vergelijken als je toch van plan bent om vlaai te halen voor bijvoorbeeld een te vieren feestje. 

Zo heeft aardbeienvlaai 126 calorieën per 100 gram minder dan kruimelvlaai. Dat is toch een behoorlijk verschil. Met 184 calorieën per 100 gram scoort aardbeienvlaai erg goed voor gebak.  

Bekijk de video:

Het is de moeite waard om eenmalig producten met elkaar te vergelijken, zodat zelfs je ongezonde snacks niet eens zo ongezond zullen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in het weekend wat losjes zijn wat betreft je voeding en toch geen overgewicht creëren. 

Als je gezond wilt snacken zul je vooral moeten kijken bij producten als groenten, fruit, noten en magere zuivel producten. Tegenwoordig hebben we ook het luxe dat er veel merken zijn die zich richten op sporters en die gezonde snacks creëren zoals eiwitrepen en kwarkjes. 

Ook bij frituursnacks zie je steeds meer gezondere opties, dankzij een toename aan vegetarische producten. Snacks als frikandellen, kroketten, loempia’s en hamburgers worden tegenwoordig ook op vegetarische wijze geproduceerd. Dit zorgt voor gezondere voedingswaarden en minder calorieën.

Om erachter te komen welke snacks de beste voedingswaarden hebben kun je een onderzoekje starten op de website van de supermarkt waar jij je boodschappen doet, maar je kunt ook tijdens het boodschappen de etiketten lezen op de verpakking.
 
Bekijk gezonde keto snacks: 7 Gezonde Koolhydraatarme Snacks

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Wat kun je onbeperkt snacken?
Om onbeperkt te snacken en toch geen overgewicht te creëren kun je het beste bij groenten kijken. Groentesoorten als ...
Lees meer
Waarom verlies ik geen gewicht meer?
Je verliest geen gewicht meer als je calorie inname gelijk staat aan of hoger is dan je dagelijkse caloriebehoefte. O...
Lees meer
Hoe raak ik snel 5 kilo kwijt?
Je raakt snel 5 kilo kwijt door een grote hoeveelheid calorieën minder binnen te krijgen dan je dagelijkse caloriebeh...
Lees meer

Tags