Waarom raak ik mijn buikvet niet kwijt? 5 Obstakels en de oplossingen!

buikvet, buikvet kwijtraken, buikvet oorzaak, buikvet oplossing, buikvet verliezen, vetverlies -

Waarom raak ik mijn buikvet niet kwijt? 5 Obstakels en de oplossingen!

Bij mensen die erg veel en ongezond eten is het overgewicht geen verrassing en zul je ze daarom niet snel horen vragen waarom ze buikvet hebben. Het zijn vaak de mensen die slanker zijn, maar wel een flinke buik hebben die zich afvragen waarom dat zo is.

Op deze pagina zul je ontdekken wat de grootste oorzaken zijn en welke oplossingen er zijn. Voordat we daaraan beginnen wil ik eerst duidelijk maken dat buikvet geen aparte vet is. Vetgehalte is 1 geheel, dus je kunt niet alleen van buikvet afkomen. Om buikvet kwijt te raken zal het vetgehalte in het geheel moeten dalen.  

Rondom de buik is er het meeste vet aanwezig, omdat daar je maag ligt. De maag is net als een put waar alles vrij komt. Bij een grote uitstoting van een put gaat de vloeistof zich verspreiden, maar zul je het meeste zien liggen rondom de put. Zo is het ook met het lichaam. Het vet gaat overal naartoe, maar rondom de maag zal er het meeste liggen. 

Hoe verder het lichaamsdeel van de maag af ligt, hoe minder vet je er zult vinden. Vandaar dat je bij het proces van afvallen altijd ziet dat mensen eerst gewicht verliezen aan de bovenkant (hoofd) en onderkant (voeten) en dat het vandaar richting de buik gaat en dat gedeelte als laatste aan de beurt is. Net zoals het voorbeeld van de put. Bij het reinigen van de put wordt eerst alles eromheen weggehaald en als laatste rondom de put, omdat dat de bron is en er het meeste ligt. 

Hieronder volgen 5 grote redenen waarom mensen last hebben van teveel buikvet. Lees het goed en rustig door, want bij elke oorzaak wordt er ook een oplossing geboden. 

#1. Trage stofwisseling

Stofwisseling/Metabolisme

Een trage stofwisseling is een veel voorkomende oorzaak waarom mensen niet afkomen van buikvet. Met een trage stofwisseling wordt het eten niet optimaal verwerkt en heeft men moeite met sneller calorieën verbranden. 

Een andere woord voor stofwisseling is metabolisme. Je kunt het zien als een motortje in je lichaam die je helpt met het verwerken van eten. Hoe vaker en sneller het motortje draait hoe beter dat is om vet te verliezen.

Hieronder zal ik 2 oorzaken delen die naar een trager stofwisseling leiden en 2 manieren benoemen waarmee je het metabolisme (stofwisseling) kunt versnellen.

2 Oorzaken:

#1. Ouder worden: Op jonge leeftijd is je lichaam nog in de groei en is het metabolisme volop in beweging. Alleen al om je hormonen en cellen te laten ontwikkelen blijft het motortje constant draaien.

Je hebt ook vast weleens iemand horen zeggen toen ik tiener was kon ik alles eten zonder dik te worden, maar sinds ik de 30 ben gepasseerd maak ik meteen vet aan als ik me eventjes laat gaan. Op oudere leeftijd ben je niet meer in de groei en ook is er minder actie qua hormonen. Dit geeft het motortje minder reden om te blijven draaien.

Ouder worden is echter geen excuus om je te laten gaan en het wil ook niet zeggen dat je er niets meer aan kunt doen. De 2 oplossingen die hieronder volgen werken ook voor degene die ouder worden of zijn. 

#2. Urenlang niets eten en/of niet sporten: Het metabolisme (stofwisseling) wordt geactiveerd op het moment dat er voeding het lichaam in komt en ook als er gesport wordt. Als je probeert af te vallen door jezelf uit te hongeren werkt het dus averechts.

Je stofwisseling is te weinig in beweging. Hoewel je wel degelijk zult afvallen als je niets eet, zul je ook merken dat je eerder spiermassa zult inleveren dan dat je een strakke buik krijgt. Ook voel je je belabberd en regelmatig moe als je deze tactiek gebruikt om vet kwijt te raken.

Met te weinig bewegen of niet een paar keer per week sporten vertraag je ook de stofwisseling. Je stofwisseling is namelijk ook zeer actief op de dagen dat je sport. Zowel tijdens het sporten als daarna is het motortje bezig om je lichaam te voorzien van energie en herstel vanuit voeding.

2 Oplossingen:

#1. Eet vaker kleine porties: Vaker eten betekent niet méér eten, maar je porties kleiner maken zodat je regelmatig kan eten. Dit houdt je stofwisseling oftewel ‘’het motortje’’ constant bezig. Ideaal is als je om de 2 uur iets kan eten.

Vaak eten van ongezonde voeding helpt echter zeker niet, want hoewel je stofwisseling wordt geactiveerd is de gat tussen calorieën en wat het motortje aan kan veels te groot om de achterstand in te halen.

Ideaal is als je regelmatig (om de 2 uur) eet van gezonde voeding. Sporters zoals bijvoorbeeld bodybuilders doen dit niet voor niets. Ze willen meer spiermassa opbouwen zonder vet te kweken…. en dit is de tactiek die ze ervoor gebruiken. Ze eten regelmatig kleinere porties van gezond eten.

Met als gevolg een snelle stofwisseling die ze helpt met groeien in spiermassa en sneller vet verliezen. Maak dus kleinere porties gezonde maaltijden en eet regelmatig om je stofwisseling te versnellen.

#2. Doe aan krachttraining: Spiermassa opbouwen helpt je aan een snellere stofwisseling. Het is hetzelfde principe als een jonge leeftijd. Op jonge leeftijd is je stofwisseling constant bezig omdat je in lengte aan het groeien bent… en als sporter is je stofwisseling constant bezig omdat je in spieren aan het groeien bent. 

Het motortje staat dus nauwelijks stil, omdat er altijd werk te doen is. Spiermassa opbouwen gaat de hele dag door, want naast het trainen moet je lichaam blijven werken om met behulp van eten je spieren te laten herstellen en groeien. Je hoeft niet elke dag te sporten, maar een aantal keren per week zou je stofwisseling gegarandeerd versnellen.

#2. Calorieën inschatten 

Calorieen/Voedingsapp

De 2e oorzaak voor het niet afkomen van overtollig buikvet is niet daadwerkelijk weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt. We denken allemaal goed te kunnen inschatten wat we binnenkrijgen, maar de werkelijkheid is altijd anders.

Er zijn namelijk veel calorieën waar we niet eens rekening mee houden. Als we bijvoorbeeld een maaltijd van kip met rijst eten, dan gaan we alleen uit van de calorieën die in de kip en rijst zitten… maar heb je olie of boter gebruikt tijdens het bakken van de kip? En gebruik je een sausje om het eten lekkerder te maken? Daar zitten ook calorieën in en niet zo’n een klein beetje ook. 

Een ander voorbeeld is een eetlepeltje pindakaas. Zowel 10 gram als 40 gram passen op het lepeltje…. maar wist je dat het verschil tussen 10 gram (64 kcal) en 40 gram (258 kcal) pindakaas maar liefst 194 calorieen is? 

Als je echt serieus vet wilt verliezen is het beter om geen inschattingen te maken, maar een voedingsapp te gebruiken waarin je alle producten bij elkaar optelt. Om snel af te vallen moet je onder je dagelijkse caloriebehoefte uitkomen en als dat niet gebeurt dan zul je geen stappen maken. Track dus al je voeding in een app om sneller van het buikvet af te komen.

#3. Verkeerd trainen

Buikspieroefeningen

Een andere reden waarom men het niet lukt om van overtollig buikvet af te komen is door verkeerd trainen. Het is goed dat er in ieder geval actie wordt ondernomen, maar wat doen veel beginners?: Buikspieroefeningen om van buikvet af te komen.

Buikspieroefeningen zijn krachttraining oefeningen en krachttraining oefeningen gebruik je om je spieren sterker en massiever te maken. Je zegt ook niet ik ga me biceps trainen om armvet kwijt te raken. Je gaat je biceps trainen om ze sterker en groter te maken. Zo is dat ook met buik. 

Het beste dat je kan doen om buikvet kwijt te raken met sporten is je focussen op trainingen en oefeningen waarmee je de meeste calorieën kunt verbranden. Die helpen je om van het vet af te komen… en als je vetpercentage laag genoeg is kun je buikspieroefeningen doen om die sterker, strakker en groter te maken waardoor ze het huid naar buiten duwen en duidelijk te zien zijn.

Een kwartier op de roeitrainer knallen is bijvoorbeeld veel beter voor vetverlies dan een kwartiertje buikspieroefeningen doen. Je verbrand er veel meer calorieën mee waardoor je sneller van het vet kunt afkomen. 

#4. Verkeerd eten 

Voeding

Dit is er één die je vooral bij mensen ziet die niet genoeg voedingskennis hebben opgedaan. Ze weten bijvoorbeeld dat snoep, chips en koekjes niet gezond zijn en je dik kunnen maken, maar als een product gezond in de oren klinkt dan gaan ze ervan uit dat het helpt met afvallen.

Je ziet in zulke gevallen dat een persoon bijvoorbeeld vaak crackers, nootjes of fruit smoothies gebruikt om beter bezig te zijn in de hoop om buikvet kwijt te raken… maar crackers bevatten in de meeste gevallen vooral deeg en weinig nuttige voedingsstoffen, nootjes zijn hoog in calorieën en fruit smoothies bevatten erg veel suiker.

Ondanks een goede intentie maken mensen geen progressie, omdat ze simpelweg niet de juiste producten gebruiken om vet te verliezen. Als jij jezelf hierin herkent kun je de video hieronder bekijken. In deze video laat ik je zien welke producten ideaal zijn om te gebruiken voor vetverlies. 

#5. Gebrek aan evaluatie en geduld

Weegschaal

Veel mensen geven te snel op met afvallen en dat komt vaak door tegenvallende resultaten in de eerste 2 weken. In veel gevallen keren ze zichzelf onterecht de rug toe.

Sommige die hebben al wat vet verloren, maar tegelijkertijd wat spiermassa opgebouwd waardoor het gewicht niet is gezakt en men onterecht de moed laat zakken. Sommige die hebben onrealistische verwachtingen (bijvoorbeeld 1 kilo per dag afvallen) en geven zichzelf niet de tijd om succesvol af te vallen. En er zijn ook genoeg mensen die nog wat vocht vast hielden en net voordat de kilo’s eraf zouden vallen hadden opgegeven.  

Een goed idee om van het proces een succes te maken is eerlijk te evalueren. Schrijf jezelf niet te vroeg af door alleen naar de weegschaal te kijken. Vraag jezelf af hoe je je voelt, maak regelmatig foto’s en kijk in de spiegel of je verschil ziet, doe aan metingen waarbij je de vetpercentage en spiermassa-percentage kan zien en noteer de stappen die je maakt.

Door het proces bij te houden en positieve stapjes vooruit te zien zal je motivatie alleen maar sterker worden. Ook wordt je de expert van je eigen lichaam, omdat je precies gaat zien wat goed en niet goed werkt. Vervolgens bezit je de kennis waarmee je steeds sneller geweldige resultaten kan behalen. 

Dit waren de 5 grote oorzaken met oplossingen wat buikvet betreft. Als je wilt weten welke voeding je kan helpen met snel vet verliezen dan kun je op deze link klikken: https://thehungryelite.com/blogs/afvallen/5-voorbeelden-van-ideale-voeding-voor-vetverlies 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Hoe kun je het beste droog trainen?
Allereerst, wat is droogtrainen? Droog trainen, ook wel bekend als ''cutten'' in de fitnesswereld, is een proces waar...
Lees meer
Eiwitreep maken! Een simpel recept voor gezonde goedkope eiwitrepen.
Als je thuis je eigen eiwitrepen wilt maken, dan ben je op de juiste pagina belandt. Hieronder deel ik een simpel rec...
Lees meer
Zonder hongergevoel afvallen! 5 Tips voor het onderdrukken van hongergevoel.
Het is een veelvoorkomende misvatting dat afvallen gepaard moet gaan met constante honger en ongemak. Wat als ik je v...
Lees meer

Tags