Gezond eten maar toch niet afvallen? Dit is het probleem…
Hoe kan het dat sommige mensen wekenlang alleen maar gezonde voeding eten en toch niet afvallen? Dit komt erg vaak voor en het is een vraag die bij veel sporters blijft rondhangen. In dit artikel krijg je 5 van de veelvoorkomende redenen hiervoor.
Mocht er 1 herkenbaar voor je zijn, dan kun je meteen aan de oplossing werken. De oplossing zelf is vaak simpel. Voor velen is het een moeilijke situatie, omdat ze zich niet bewust zijn van de oorzaak. Laten we meteen beginnen!
#1. Een trage stofwisseling
Er zijn meerdere redenen voor het hebben van een trage stofwisseling. Vijf van de grootste oorzaken hiervoor zijn:
1. Te weinig beweging. Hierdoor worden er weinig calorieen verbrand en het lichaam gaat zich aanpassen aan dat tempo.
2. Een verstoorde hormoonbalans. Dit kan ontstaan door regelmatig stress, slaaptekort en problemen met de schildklier.
3. Een gebrek en/of vermindering van spiermassa. Spiermassa verbrand meer calorieen dan vetweefsel. Zelfs in ruststand pikken de spieren calorieën weg.
4. Een extreem dieet/crash dieet waarbij je een flinke daling in energie krijgt, want je lichaam gaat zich aanpassen aan een lager energieniveau en probeert zoveel mogelijk energie te besparen.
5. Leeftijd, dus ouder worden en dit komt met name door verlies van spiermassa, minder lichamelijk actief zijn en een verandering bij de hormonen.
Maar als je wat ouder bent wil dat niet zeggen dat je er niks aan kan doen, als je krachttraining oppakt, regelmatig blijft bewegen en supplementen erbij neemt om je hormoonbalans gezond te houden dan gaat je stofwisseling weer sneller lopen.
#2. De dag onbewust met meer calorieën eindigen
Dit gebeurt vooral bij mensen die niet met een schema of voedingsapp werken, want je zou kunnen denken… ''ik heb… en niet veel gegeten en alleen maar gezond gegeten...hoezo val ik niet af?'' Maar als je niet exact weet hoeveel calorieën dat waren, dan kun je toch verrast worden.
Hier zijn 2 voorbeelden van gezonde producten die meer calorieën opleveren dan beginners vaak denken:
1. Olijfolie is gezond, maar wist je dat je met 1 eetlepel olijfolie 120 calorieën kunt binnenkrijgen? En wat als je je gezonde maaltijd hebt klaargemaakt met veel meer dan 1 eetlepel? Je spreekt dan over honderden calorieën erbij.
2. Amandelen zijn gezond, maar wist je dat een klein zakje amandelen van 150 gram meer dan 900 calorieën bevat? Dat is voor de meeste mensen die aan het afvallen zijn meer dan de helft van hun totale calorie inname.
Wat je kunt doen om hier niet de dupe van te worden, is een voedingsapp gebruiken en elk product + hoeveelheid invoeren, zodat je precies weet hoeveel calorieën er binnen zijn en hoeveel je er nog mag binnenkrijgen.
#3. Een verrassende spier transformatie die je niet opmerkt
Het kan zijn dat je nu al een paar weken bezig bent in de sportschool en eigenlijk genetisch het voordeel hebt dat je snel spiermassa kan aanmaken, maar je dit niet door hebt, omdat je nog steeds een buikje ziet en er op de weegschaal niet veel veranderd is.
Als dit bij jou het geval kan zijn, dan is het verstandig om even die weegschaal links te laten liggen en je vooral te focussen op hoe je je voelt, wat je in de spiegel aan verandering ziet en dat het qua voeding goed zit.
Als je je steeds beter voelt, er elke week steeds beter uitziet en merkt dat je energielevel stijgt, dan weet je dat er een positieve verandering bezig is.
Rondom de maag is sowieso de laatste plek waar het strak en gespierd zal worden, dus als je merkt dat het vet op andere plaatsen aan het dalen is, dan weet je dat het buikje ook zal verdwijnen.
#4. Regelmatig last hebben van stress en slaaptekort
Stress en slaaptekort lijken samen een ideaal team te vormen, omdat ze het afvallen via dezelfde wegen proberen dwars te zitten, 2 van de grootste zijn:
1. Het verstoren van je hormoonbalans. Er wordt meer cortisol aangemaakt en de hormonen die je eetlust in check houden worden gedwarsboomd. Vandaar dat mensen bij stress of slaaptekort meer behoefte hebben aan comfortfood en deze verandering in eetgedrag doet afvallen alles behalve helpen.
2. En de tweede is Vertraging van stofwisseling; stress en slaaptekort zorgen voor vermoeidheid en bij vermoeidheid gaat het lichaam uit zelfbescherming energie besparen door minder calorieën te verbranden. Terwijl je bij afvallen juist wil dat je stofwisseling sneller loopt zodat je makkelijker en meer calorieën kunt verbranden.
Los van deze 2 grote obstakels, is bij stress en slaaptekort ook nog eens de kans groot dat je trainingen gaat overslaan omdat je te moe bent en je je niet goed voelt, wat weer een manier is om het afvallen te laten mislukken.
#5. Medische aandoeningen
Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die problemen hebben met de schildklier en de schildklier produceert juist de belangrijke hormonen die de stofwisseling regelen, vandaar dat bij hun de stofwisseling trager is.
Maar ook bijvoorbeeld mensen die zware depressies hebben. De depressie zelf zorgt al voor de nodige uitdaging, maar de medicatie die ze krijgen toegewezen maken het afvallen nog moeilijker met bijwerkingen als gewichtstoename en daling van energie.
En zo zijn er nog een aantal ziektes en aandoeningen die het afvallen lastig kunnen maken. Ik heb geen medische expertise en zal daarom hier geen advies op geven, maar wat ik wel kan aanraden is om naar een arts te gaan en je te laten onderzoeken + vragen welke oplossingen er zijn.
Dit waren 5 veel voorkomende redenen waarom mensen moeite hebben met afvallen ondanks gezond eten en dit was het dus ook voor dit bericht. Vergeet niet hieronder te abonneren op ons YouTube kanaal als je zulke berichten ook als video's wilt zien en mocht je vragen hebben dan kun je die het beste bij de YouTube comments plaatsen, omdat daar het snelst wordt gereageerd.
Als je wilt weten welke gezonde snacks helpen met afvallen, dan kun je de video hieronder bekijken. Veel succes met afvallen en geef niet op!
Schrijver:
Badreddine Boutaybi