Hoe werkt MyFitnessPal? Gratis de voedingsapp gebruiken voor afvallen, droogtrainen en spieropbouw.

Hoe werkt MyFitnessPal? Gratis de voedingsapp gebruiken voor afvallen, droogtrainen en spieropbouw.

In dit bericht leg ik op simpele wijze uit hoe de voedingsapp MyFitnessPal werkt. De belangrijkste functies zijn met een gratis account te gebruiken, dus alles wat je in dit bericht of de video hierboven leert kun je toepassen zonder geld uit te geven. 

Er staan veel opties in het keuzemenu, maar eigenlijk zijn er maar 4 opties die je nodig hebt om met behulp van deze voedingsapp succes te bereiken met afvallen, droogtrainen en/of spiermassa opbouwen.

We gaan het dan ook kort en simpel houden door alleen die 4 opties langs te gaan. De eerste van de 4 is:

 DOELEN 

Het is belangrijk dat je hiermee begint en alles correct invoert, want alle cijfers die de app jou gaat aanraden om je doel te bereiken zijn berekend op basis van wat jij hebt ingevoerd.

De bovenste 5 gegevens (start gewicht, huidige gewicht, streefgewicht, aantal gram per week aankomen of afvallen en activiteitsniveau) zijn het allerbelangrijkste, maar het is natuurlijk beter om de app meer info te geven, als dit betekent dat jij beter geholpen wordt.

Laten we zeggen dat ik vanaf nu zou willen beginnen met spiermassa opbouwen, dan zou dit (hieronder) een goede voorbeeld zijn van hoe ik de bovenste 5 gegevens zou invullen: 
- Startgewicht = 80 kilo
- Huidige gewicht = 82 kilo
- Streefgewicht = 90 kilo
- Weekdoel = 0,5 kg per week aankomen
- Activiteitsniveau = Actief (ik beweeg veel)

Dan heb je daaronder ''Doelen voor calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten'' dat is hoe je de calorieën wilt verdelen. De gegevens zijn al ingevuld door de myfitnesspal app, omdat de eerst 5 belangrijke gegevens al zijn ingevuld. Zodra je de eerste 5 gegevens hebt ingevuld, wordt al het andere automatisch voor je ingevuld.

Hoewel de voedingsapp de cijfers automatisch goed invult, zou ik persoonlijk de verdeling van calorieën wel wijzigen. Ik heb namelijk aangeraden gekregen om me te houden aan 50% koolhydraten, 20% eiwitten en 30% vetten. Ik ben echter van mening dat de ideale verdeling voor spieropbouw 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten is. 

Dan kun je de ''Extra voedingsdoelen'' instellen, zoals bijvoorbeeld een maximale hoeveelheid aan ongezonde vetten of suikers. Zelf doe ik dit nooit veranderen. De app heeft automatisch een goed rapport gemaakt, maar los daarvan... als je gezond eet, dan hoef je je niet teveel zorgen te maken om teveel suiker of ongezonde vetten.

Dan het laatste gedeelte bij doelen, de ''Fitness doelen.'' Voor mij is dat 6 keer per week trainen en 1 uur per training. Het is ook goed en belangrijk om dit veld in te vullen, zodat de app overal rekening mee kan houden en je de ideale caloriebehoefte kan vastleggen.

Nu alle belangrijke velden bij ''Doelen'' zijn ingevuld, kunnen we optimale assistentie van de app verwachten. De voedingsapp weet waar we nu staan en waar we naartoe willen. MyFitnessPal zal nu alleen maar cijfers en adviezen gaan geven die ons helpen naar het doel. De 2e belangrijke optie in het keuzemenu waar we nu naar gaan kijken is:

 VOEDING 

Bij dit gedeelte hoeven we niks in te vullen, omdat dit alleen maar statistieken zijn, maar ook al valt er niks aan te passen is het wel 1 van de belangrijkste tabbladen, omdat je hier duidelijk inzicht krijgt over al je eten.

- Zo kun je bij CALORIEËN zien ➡️ hoeveel je hebt binnengekregen, hoeveel je nog te gaan hebt en op welk gedeelte van de dag je het meeste eet.

- Bij VOEDINGSSTOFFEN kun je zien ➡️ wat jouw doel qua voedingsstoffen is en hoe je er op elk moment voor staat.

- En bij MACRO’S zie je hetzelfde ➡️ maar dan alleen de focus op eiwitten, koolhydraten en vetten, omdat deze voedingsstoffen voor de calorieën zorgen.

Ook kun je bij elke type statistiek een dag-overzicht veranderen in een weekoverzicht om te zien hoe consistent je bent geweest. 
Dan de 3e belangrijke optie:

 DAGBOEK 

Dit is het gedeelte in de MyFitnessPal app dat je het vaakst zult gebruiken, omdat je hier alle eten gaat invoeren. Elk voedingsproduct die je in de dag binnenkrijgt voer je hier in, zodat de app al je inname kan berekenen en je op overzichtelijke wijze kan laten zien hoe je er op elk moment voor staat en of er actie nodig is.

Stel dat je calorie-inname te snel stijgt of je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, dan kan de voedingsapp je daar meldingen van geven. Je ziet precies of je op koers loopt of dat je andere keuzes hoort te nemen. Alles bijhouden in het dagboek elimineert twijfel, omdat je de feiten duidelijk voor je ziet. Resultaten worden hierdoor voorspelbaar en dat is fantastisch als je met meer helderheid en zonder omweg aan je doelen wilt werken.

Je kunt elk product dat je gebruikt op 2 verschillende manieren invoeren:

- ✅ De eerste is... je gebruikt de zoekmachine om je product te vinden en slaat deze op na het invullen van de hoeveelheid die je gaat gebruiken.

- ✅ De tweede is... je scant de barcode van het product, vervolgens verschijnen de gegevens automatisch in beeld, je vult de hoeveelheid in en klikt op het vinkje om de gegevens op te slaan.

Zodra je ermee aan de slag gaat, zal je merken dat het super simpel is. De MyFitnessPal app doet al het rekenwerk en overzichtelijke statistieken creëren. Het enige wat wij hoeven te doen is het product + hoeveelheid kiezen en controleren of we de targets halen. 

De 5 grootste pluspunten van het DAGBOEK in deze app zijn:

  • Bovenaan staat duidelijk aangegeven hoeveel calorieën er binnen zijn en hoeveel je er nog mag hebben om op koers te blijven richting je doel.
  • Je kunt het eten netjes verdelen over de dagdelen. (ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes)
  • Je kunt extra trainingen toevoegen, zodat de MyFitnessPal app dit meeneemt in je calorieën-berekening.
  • De app heeft meer dan 14 miljoen producten in de databank, dus de kans is super klein dat je een product niet zult vinden.
  • En het slaat geschiedenis op. Je kunt dus niet alleen elke dag terug bekijken, maar producten die je eerder hebt gebruikt verschijnen meteen bovenaan zodra je de eerste letter hebt getypt.

De 4e en laatste belangrijke optie neemt nauwelijks tijd in beslag en daar zijn we heel snel doorheen: 

 VOORTGANG 

Dit zijn de statistieken wat betreft je lichaamsgewicht. Deze hoef je niet elke dag te bekijken. Je gebruikt deze optie alleen na het wegen van je lichaamsgewicht.  

Stel dat je 1 per week op de weegschaal staat, dan kun je na het wegen je nieuwe gewicht invoeren met daarbij een foto van je fysiek. De voedingsapp houdt vervolgens overzichtelijk je progressie bij, zodat je altijd kunt zien waar je bent gestart, hoe het onderweg is gegaan en hoever je bent gekomen.

Conclusie

Het is een goede voedingsapp die een waardevolle service biedt aan sporters die specifieke fitness-doelen willen bereiken. Met een gratis account heb je genoeg middelen in je macht om doelen voorspelbaar te maken. De app doet al het rekenwerk, de statistieken, waarschuwingen geven als het niet goed gaat en complimenten geven wanneer targets worden behaald.

Ik gebruik deze voedingsapp voor mezelf en al mijn coaching-studenten. We hebben bij The Hungry Elite een eigen coaching-app en hebben MyFitnessPal erin geïntegreerd. Het is een absolute aanrader als je zonder twijfel en misverstanden aan je doelen wilt werken. Als je geïnteresseerd bent in een 1-op-1 coaching traject met mij, dan kun je meer info vinden op deze pagina: https://thehungryelite.com/pages/elite-fitness-training-en-voedingscoach In dit traject gaan we samen 3 maanden lang werken aan je gewenste fysiek transformatie. 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Hoe kan je snel afvallen naast minder eten en meer bewegen?

Ben je van plan om te starten met afvallen of ben je al bezig en wil je weten hoe je nog sneller kunt afvallen? Zo ja...
Lees meer

(Zonder Koken) Voeding voor spiermassa. De beste maaltijden voor spiergroei die snel en makkelijk zijn.

Als je totaal niet van het koken bent, maar wel eiwitrijke maaltijden wilt binnenkrijgen om spiermassa op te bouwen, ...
Lees meer

10 Makkelijke (niet koken) eiwitrijke maaltijden voor spiermassa opbouwen tijdens bulkfase.

Als je totaal niet van het koken bent, maar wel eiwitrijke maaltijden wilt binnenkrijgen om spiermassa op te bouwen, ...
Lees meer

Tags