Zelfvertrouwen vergroten, mentaal sterker worden en doelen bereiken met behulp van deze 4 tips!
Mentaal sterk zijn en lekker in je vel zitten zijn belangrijke aspecten van echt fit zijn. Je kan nog rondlopen met een sixpack, gespierde armen en grote schouders... maar als je van binnen een puinhoop bent dan ben je alles behalve fit.
In het blogbericht en de video hieronder deel ik 4 tips met je die helpen met je zelfvertrouwen vergroten, mentaal sterker worden en dichter bij je doelen komen. Laten we meteen gaan starten met de tips.
#1. Loslaten van wat anderen denken of vinden
Er zijn veel bekende angsten, maar het is verrassend dat dit de grootste angst is bij heel veel mensen. Om hier vanaf te komen moet je je beseffen dat alles wat we bij andere mensen doen automatisch in ons zal gaan leven.
Dus als je andere van te voren gaat oordelen dan ga je het gevoel krijgen dat iedereen dat ook bij jou doet en zal de angst dus alleen maar groeien.
Leef daarom met de mentaliteit van LEEF EN LAAT LEVEN. Focus op je eigen levensplannen en laat anderen zichzelf zijn terwijl ze hun eigen pad volgen. Je zult je al snel vrijer voelen en beseffen dat niemand de hele dag met jou bezig is, omdat net zoals jij gefocused bent op je eigen levenspad… iedereen bezig is met hun eigen ding.
Mensen die constant anderen aan het judgen zijn voelen zich ook altijd schuldig, omdat hun intentie niet zuiver genoeg is.
Mensen daarentegen die met het motto leven van LEEF EN LAAT LEVEN die hebben geen reden om zich schuldig te voelen + ze vinden het rechtvaardig dat anderen hun met rust laten, omdat zij ook de vrijheid aan anderen geven om zichzelf te zijn en hun leven te leiden.
Anderen oordelen is hetzelfde als anderen niet kunnen vergeven… je hebt er alleen jezelf mee. Het is bijna alsof je zelf een flesje gif drinkt en hoopt dat de ander de ziek wordt.
#2. Kom afspraken met jezelf na
Je neemt jezelf pas serieus als je beloftes en afspraken met jezelf nakomt. Dit is eigenlijk hetzelfde als in een relatie of samenwerking met een partner.
Stel dat je een partner hebt die altijd zijn of haar beloftes nakomt… en afspraken met jou als prioriteit ziet… dan zul je vertrouwen en respect hebben voor je partner + je weet dat als hij of zij de volgende keer iets zegt… dat het ook gaat gebeuren.
Maar stel je nu voor dat je een partner hebt die veel belooft en praat, maar de beloftes niet nakomt en afspraken met jou als onbelangrijk ziet.
Ookal zou je aardig blijven tegen hem of haar…. je zult automatisch toch minder vertrouwen krijgen in hem of haar + de eerstvolgende keer dat ze wat roepen heb je niet eens zien om ernaar te luisteren.
Dit gebeurt dus ook in een relatie met jezelf, sterker nog bij jezelf is het erger. Dit is omdat je geen toneel kunt spelen. Jij bent 24 uur per dag bij jezelf, jij weet wat er van binnen speelt en jij weet hoe je handelt wanneer niemand kijkt.
Als jij met een wekker wel kan opstaan voor een werkgever, maar het niet doet voor je eigen levensdoelen dan is het serieus tijd om verandering te brengen. Begin je eigen woorden en plannen serieus te nemen en roep pas iets als je er ook echt serieus werk van gaat maken. Jezelf niet bullshitten is een cruciale stap naar onbreekbare zelfvertrouwen.
#3. Respecteer je inzet in plaats van resultaten
De meeste mensen die struikelen met zelfvertrouwen kijken naar hun tekort aan resultaten of lopen zichzelf te vergelijken met anderen. Het enige waar je de focus op hoort te leggen is jezelf verbeteren en hetgeen doen wat jou voldoening geeft.
Het enige levensverhaal dat je echt kent en controle over hebt is dat van jezelf. Toch zie je vaak dat bijvoorbeeld mensen die net zijn begonnen met sporten zichzelf gaan vergelijken met iemand die al 10 jaar lang elke week meerdere keren in de sportschool aan het trainen is.
Of iemand die net aan zijn of haar carrière is begonnen gaat kijken naar een leeftijdsgenoot die geld en bezittingen van de familie heeft geërfd.
Inzet is het enige dat telt. Als jij aan de einde van de rit het doel niet hebt bereikt, maar wel alles hebt gegeven wat je in je hebt dan zul je toch trots zijn op jezelf. Spijt komt in de meeste gevallen door weten dat je geen actie hebt ondernomen terwijl je wist dat het nodig was.
Wij waarderen bij anderen toch ook inzet meer als alleen het eindresultaat? Laten we ons als voorbeeld stellen dat 2 mensen jou een verjaardagscadeau geven en de 1 geeft je een veel duurder cadeau als de ander, maar degene die je een duur cadeau heeft gegeven is rijk en voor hem of haar stelt dat niets voor. Zij of hij geeft hetzelfde bedrag uit bij een etentje.
Dan heb je de ander met een goedkoper cadeau, maar hij of zij heeft daar 6 maanden lang voor moeten sparen omdat hij of zij simpelweg niet genoeg geld in de maand binnenbrengt. Zou je dat cadeau minder waarderen? Nee… en waarom?
Je weet dat diegene moeite heeft gedaan en veel heeft gegeven voor wat hij of zij kan geven. Daarom moet je niet focussen op welke level je nu zit of je beginnen te vergelijken met anderen.
Als jij jezelf alles ziet geven om wat van je leven te maken dan zal de liefde vertrouwen en respect voor jezelf enorm groot worden ongeacht de levels die je bereikt.
#4. Geef niet op en stapel kleine winsten
Het mooie aan de vorige tip, dus focussen op inze is dat het een gedachtegang is die ervoor zorgt dat je constant actie blijft ondernemen zonder hoop te verliezen.
Je wilt bezig blijven, je goed voelen en beter worden in hetgeen dat je doet. Wat hieruit volgt is hier en daar wat winsten pakken en deze kleine winsten die je onderweg pakt vergroten je hoop en zelfvertrouwen, omdat dit jou bevestiging geeft en je geloofsovertuigingen zullen in positieve zin veranderen.
Stel dat je een geloofsovertuiging hebt van ik kan niet van overgewicht afkomen. Ik ben heel mijn leven flink geweest en elk dieet die ik heb uitgeprobeerd heeft geen succes opgeleverd.
Als je besluit inzet te tonen ongeacht het eindresultaat of gebrek aan vertrouwen. Wat gebeurt er dan? Je gaat regelmatig naar de sportschool en je eet steeds gezonder, je blijft inzet tonen om zelfrespect hoog te houden en voor je het weet vliegen de eerste kilo’s eraf. Misschien ben je nog niet bij je doel maar dit is een eerste winst.
Je brein begint te denken van HEY mijn aanpak begint toch te werken. Wat als ik hiermee blijf doorgaan… en wat als ik nog meer kennis begin op te bouwen… en wat als ik straks afgetraind ben?
De WAT ALS is een teken van groeiende zelfvertrouwen. De kleine winsten geven je meer hoop en zorgen ervoor dat je meer durft te dromen.
Iemand die niet opgeeft zal toch stappen blijven maken, meer kennis opbouwen, meer zelfvertrouwen krijgen en een groter kans op succes hebben. Dit waarom de meeste mensen bij sporten aan het begin de meeste moeite hebben met motivatie.
Er is twijfel en angst dat het allemaal voor niets zal zijn, maar zodra de eerste winsten binnen zijn in de vorm van vetverlies of meer spiermassa wordt motivatie geen probleem meer, omdat de bevestiging er is dat de aanpak werkt.
Hieronder vind je de knop om onze YouTube kanaal te bezoeken en te abonneren. We publiceren regelmatig video's over sporten, gezonde voeding en motivatie.
Schrijver:
Badreddine Boutaybi