Wat zijn gezonde vetten en ongezonde vetten?

gezonde vetten, ongezonde vetten, onverzadigde vetten, transvetten, verzadigde vetten, Wat zijn gezonde vetten -

Wat zijn gezonde vetten en ongezonde vetten?

Als je op de verpakking van een voedingsproduct kijkt zie je het voedingswaarde-etiket. Daar zie je bij vetten hoeveel verzadigde vetten en hoeveel onverzadigde vetten erin zitten. Verzadigde vetten zijn de ongezonde vetten en onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten.

Vast en vloeibare vet

De verzadigde vetten (ongezonde vetten) hebben een vastere vorm en de onverzadigde vetten (gezonde vetten) hebben een vloeibare vorm. Dat zie je ook terug in de producten. Een blok boter bevat veel verzadigde vetten en heeft een vastere vorm. Een voorbeeld van onverzadigde vetten is een product als olijfolie en daar is de vloeibare vorm in te zien.   

Voorbeelden van producten 

Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke en fabrieksproducten. Voorbeeld van producten met veel verzadigde vetten: Boter, kokosolie, volle zuivelproducten (bijvoorbeeld volle melk, volle yoghurt, 48+ kaas), vette vleesproducten (bijvoorbeeld worst, hamburgers, gehakt), frituursnacks, chocolade en cake. 

Onverzadigde vetten zitten vooral in vis en plantaardige producten. Voorbeeld van producten met veel onverzadigde vetten: Olijfolie, lijnzaadolie, avocado, noten, zaden, pitten en vette vis als bijvoorbeeld zalm, haring, paling, makreel en botervis. 

verzadigde en onverzadigde vetten

Ongezonde kunstmatige vetten

Eigenlijk zijn zowel verzadigde vetten als onverzadigde vetten niet geheel ongezond. De reden dat verzadigde vetten als ongezond worden gezien is omdat een hoge inname van verzadigde vetten je cholesterol omhoog krikt en er meer buikvet wordt gecreëerd, maar als het blijft bij een normale inname dan is er niets aan de hand en helpt vet het lichaam juist. Het enige type vet dat wel ongezond is ongeacht de hoeveelheid van inname is transvet. Transvetten zijn kunstmatige vetten die ze in producten gebruiken, omdat dit goedkoop is en zorgt voor een langere houdbaarheidsdatum. Denk bijvoorbeeld aan ingeblikt vlees en fast food. 

Transvetten kunnen leiden naar hartaandoeningen. Ook blijkt er uit een aantal onderzoeken dat een hoge inname van transvetten de risico verhoogt op het krijgen van diabetes, ontstekingen en zelfs kanker. Probeer dus zoveel als mogelijk weg te blijven bij deze kunstmatige vetten.

Functies van gezonde vetten

Voor de gezonde vetten gelden er wel nuttige functies in het lichaam. Hieronder volgen een aantal van de voordelige functies die vetten met zich mee brengen:

  • Energiebron voor het lichaam
  • Beschermt kwetsbare organen
  • Beschermt gewrichten (extra laagje) 
  • Beschermt tegen kou

Vetten zijn dus ook zeker nodig voor ons lichaam en gezondheid. Voor afvallen en spieropbouw heb je dus wel meer baat bij onverzadigde (gezonde) vetten in plaats van de (ongezonde) verzadigde vetten. Zo verminder je buikvet en blijf je fitter. Verzadigde vetten hoeft zeker geen nul te zijn, maar blijf onder de 50 gram verzadigde vetten per dag als je geen extra buikvet wilt creëren. 



 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi  


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Voedingsstoffen en hun functies!
Voeding speelt een cruciale rol in fitness. De grootste reden dat sporters die regelmatig sporten niet de gewenste re...
Lees meer
Trek in zoetigheid verminderen met deze 6 tips! Maak afvallen makkelijk met simpele tricks.
De behoefte aan zoetigheid veranderd voor veel mensen in een probleem. Ze hebben veel moeite met zelfbeheersing en in...
Lees meer
Populaire fastfood maaltijden met meer dan 1000 calorieën!
Dat populaire fastfood maaltijden bijna altijd ongezond zijn is een bekend verhaal, maar veel van deze bevatten ook n...
Lees meer

Tags