5 Opmerkelijke verschillen tussen bulken en droogtrainen! Spiermassa opbouwen of lage vetpercentage?

bulken, bulken uitleg, cutten, cutten uitleg, droogtrainen, droogtrainen uitleg -

5 Opmerkelijke verschillen tussen bulken en droogtrainen! Spiermassa opbouwen of lage vetpercentage?

#1. Calorieën

Bij bulken hoor je boven je dagelijkse caloriebehoefte uit te komen zodat je in gewicht aankomt in de vorm van spiermassa en bij droogtrainen hoor je onder je dagelijkse caloriebehoefte uit te komen zodat je gewicht verliest in de vorm van vet.

Je dagelijkse caloriebehoefte is de hoeveelheid calorieën die je hoort binnen te krijgen om je huidige gewicht te behouden. Ga je erboven zitten dan kom je aan en zit je eronder dan val je af, zo simpel is het!

Het is erg lastig om aan te komen in spiermassa tijdens het droogtrainen, omdat er met een calorietekort wordt gewerkt. Bij de meeste sporters is het voornaamste doel en is het proces geslaagd als er geen spiermassa wordt verloren terwijl het vet eraf wordt gewerkt.

#2. Koolhydraten

Tijdens het bulken is je inname van koolhydraten hoog en tijdens het droogtrainen verlaag je de koolhydraten-inname. Met koolhydraten wordt aankomen makkelijker en je lichaam gaat meer vocht vasthouden.

Producten met veel koolhydraten zijn vaak makkelijker om in grote hoeveelheden te eten waardoor je meer wilt eten dan nodig is.

Om je een voorbeeld te geven: Het is makkelijker om 500 gram pasta te eten dan 500 gram kipfilet. In pasta zitten veel koolhydraten en in kipfilet helemaal niks.

Aangezien spiermassa belangrijk is voor zowel bulken als droogtrainen, verandert er niet veel qua eiwitinname. Tijdens beide fases is het belangrijk dat de eiwitinname hoog blijft.

Om als sporter in krachttraining opgebouwde spiermassa te behouden en meer massa te kunnen opbouwen is het aan te raden om 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht dagelijks binnen te krijgen.

Bij de meeste ervaren sporters die bulken zul je zien dat ze wat losjes zijn qua dieet en vooral denken als ik maar genoeg eiwitten binnenkrijg. Bij ervaren sporters die bezig zijn met droogtrainen bestaat het dieet vooral uit eiwitten en gezonde vetten en weten ze precies hoeveel ze van alles hebben binnen krijgen.

Als je lichamelijk trouwens erg actief bent in je dagelijkse leven, dan kun je ook droogtrainen met behoorlijk wat koolhydraten, omdat je die toch gaat verbranden, maar voor degene die minder actief zijn is het beter om de koolhydraten te verlagen tijdens droogtrainen.

Het verlagen van koolhydraten is trouwens een advies, maar geen bewezen strategie die iemand moet volgen om droog te worden. Elk lichaam is anders, dus het kan best zijn dat jouw lichaam goed om kan gaan met een flinke portie koolhydraten. Om af te vallen is het echter wel noodzakelijk om de dag onder je dagelijkse caloriebehoefte te eindigen. 

#3. Trainingswijze

Tijdens bulken is het ideaal om te focussen op zwaarder tillen en sterker worden om zo meer spiermassa te kunnen opbouwen. Tijdens het droogtrainen is het ideaal om te focussen op meer herhalingen en genoeg spanning wekken voor extra spierdefinitie en vooral om niet je spiermassa te verliezen in het proces.

Tijdens het droogtrainen is het erg lastig om te groeien in spiermassa, omdat je met een calorietekort aan het werken bent maar om het te behouden zal er nog steeds intens getraind moeten worden. Intens hoeft niet zwaar gewicht te betekenen, want met iets lichter gewicht kun je ook veel spanning wekken.

Ook ben je met een lager vetpercentage en minder energie in je lichaam gevoeliger voor blessures en is het daarom niet verstandig om met maximale gewichten te trainen. Ideaal is om de nodige spanning te wekken door te werken met gewichten die op 70 tot 80 procent van je max zitten en daar wat meer herhalingen mee te doen. Dit kan genoeg stimulans zijn voor de spieren en het helpt je aan meer spierdefinitie.

In de bulkperiode kun je je maximale kracht uittesten, omdat meer lichaamsvet je gewrichten een extra beschermlaag geeft en je lichaam heeft veel meer energie door de grote hoeveelheid eten.

Als je droog bent, maar vind dat je te weinig massa hebt, dan is het verstandig om te gaan bulken. In die fase bouw je de echte massa op. Droogtrainen is het onthullen van spiermassa door het verwijderen van vet, maar qua spiergroei is het eigenlijk een pauze-stand.

#4. Outfit illusie

Tijdens het bulken zie je er indrukwekkender uit in kleren dan tijdens het droogtrainen. Tijdens het droogtrainen zie je er indrukwekkender uit zonder kleren dan tijdens het bulken. Als je zowel aan bulken als droogtrainen hebt gedaan, dan begrijp je wat ik bedoel.

Tijdens het bulken zijn je spieren volgeladen en is dat zelfs door een dikke wintertrui heen te zien. Diezelfde winter trui kan tijdens het droogtrainen je op iemand laten lijken die nauwelijks traint. De bulk-versie ziet er in de meeste gevallen dus indrukwekkender uit met warme kleren aan.

Echter is dit in de zomer met weinig kleren aan andersom. Een droog fysiek ziet er indrukwekkend uit en elk detail van de spieren is duidelijk zichtbaar. Terwijl de bulk-versie minder definitie heeft en er zal waarschijnlijk ook geen sixpack zijn.

Als je in de winter de truien goed wilt opvullen en in de zomer er fris uit wilt zien dan is het bulken in de herfst en wintermaanden en droogtrainen vanaf de lente om in de zomer strak en fit te zijn.

#5. Energielevel

Tijdens het bulken is er veel energie. Tijdens het droogtrainen is er minder energie. Bulken is voor de meeste sporters dus veel leuker en vooral makkelijker, maar ondanks minder energie tijdens het droogtrainen is de mindset in die fase vaak sterker.

Tijdens het bulken is er vooral discipline nodig als het gaat om trainen, maar als je een extra koekje erbij pakt dan lig je daar niet wakker van. Bij droogtrainen is het discipline bij trainen en al het eten.

Deze vorm van discipline maakt de mindset automatisch sterker, omdat je gedachten realiseren dat ze weinig macht hebben. Zij vertellen je dat je meer moet eten en vaak ook dat je te weinig energie hebt om voluit te trainen, maar jij blijft de leiding nemen en bepalen wat er gebeurt.

Natuurlijk kun je ook tijdens het bulken een super sterke mindset hebben, maar bij een lage vetpercentage is het een goede test om te zien of je bepaalde verlangens kunt weerstaan. 

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Hoe kun je het beste droog trainen?

Allereerst, wat is droogtrainen? Droog trainen, ook wel bekend als ''cutten'' in de fitnesswereld, is een proces waar...
Lees meer

Eiwitreep maken! Een simpel recept voor gezonde goedkope eiwitrepen.

Als je thuis je eigen eiwitrepen wilt maken, dan ben je op de juiste pagina belandt. Hieronder deel ik een simpel rec...
Lees meer

Zonder hongergevoel afvallen! 5 Tips voor het onderdrukken van hongergevoel.

Het is een veelvoorkomende misvatting dat afvallen gepaard moet gaan met constante honger en ongemak. Wat als ik je v...
Lees meer

Tags