Supplementen uitleg voor beginnende sporters die willen afvallen en/of spiermassa willen opbouwen!

creatine, eiwitpoeder, fatburner, fitness supplementen, supplementen, supplementen afvallen, supplementen uitleg -

Supplementen uitleg voor beginnende sporters die willen afvallen en/of spiermassa willen opbouwen!

Als je een beginnende sporter bent en wilt weten wat de populairste supplementen doen dan ben je op de juiste pagina terecht gekomen. We gaan namelijk kijken naar de 7 populairste fitness supplementen. Bij elk supplement zal uitgelegd worden wat het doet en voor welke sporter het een ideale supplement kan zijn.

#1. Eiwitpoeder

Dit product bevat een hoge dosis eiwitten en eiwit is de voedingsstof waarmee het lichaam spiermassa doet opbouwen. De eiwitpoeder-producenten gebruiken producten als bijvoorbeeld melk, kaas, en erwten in een filteringsproces om daar veel eiwitten bij weg te trekken en te eindigen met poeder dat voor meer dan 70% uit eiwitten bestaat. Ze voegen daar wat zoete smaakjes aan toe en dan zijn de poeders klaar voor gebruik.

Eiwitpoeders zijn echter niet nodig voor spiermassa opbouwen, omdat je genoeg eiwitten vanuit voedingsproducten kan binnenkrijgen. Producten zoals kwark, noten, vlees, vis, kip en eieren bevatten goede porties eiwitten en als je genoeg van dit soort producten eet dan komen de eiwitten vanzelf binnen.

Dat gezegd te hebben, eiwitpoeders kunnen voor veel sporters goud waard zijn. Dit supplement is het meest ideaal voor de moeilijke eter. De sporter die het moeilijk vindt om minimaal 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht dagelijks binnen te krijgen. Een snelle shake drinken is makkelijker dan 200 gram kipfilet eten, maar qua eiwitten kun je op dezelfde hoeveelheid uitkomen.

#2. Creatine

Creatine is een stofje dat de spieren van extra energie voorziet en met meer energie in je spieren is de kans groot dat je zwaarder kunt tillen. Echter moet je er niet van uitgaan dat je in de Hulk veranderd. Stel dat je normaal 140 kilo kunt bankdrukken zonder creatine, dan zou je met creatine wellicht 145 kilo kunnen pakken en dan is dat als creatine bij jouw type lichaam werkt, want niet iedereen merkt opvallend verschil na het gebruik van creatine.

Creatine zit trouwens van nature in ons lichaam en ook in al het vlees dat we kopen. Alleen gaat dit om een kleine hoeveelheid en kun je met het supplement zonder moeite de juiste dosis krijgen om je prestaties te verbeteren.

Met 1 kleine schepje uit het potje heb je 5 gram creatine. Door 1 kilo rood vlees te eten krijg je ook 5 gram creatine. Je ziet dus waarom een supplement makkelijker is.

Creatine is behulpzaam maar niet nodig is, omdat je lichaam zonder creatine ook de training kan doorstaan. Dit supplement zou ideaal zijn voor de sporter die sterker wil zijn en makkelijker wil aankomen, want creatine doet naast de spieren meer energie geven, ook het lichaam meer vocht laten vasthouden in de spieren.

#3. Aminozuren

Aminozuren verbeteren en versnellen de opname van eiwitten. Je lichaam bezit al een groepje aminozuren, maar niet alle type aminozuren kunnen door het lichaam worden aangemaakt. Via het supplement kun je deze naar binnen krijgen.

Om het simpel te maken: zie je lichaam als een groot gebouw dat je nog groter wilt maken. Het materiaal waar je mee bouwt zijn de eiwitten. Het groepje bouwvakkers dat aanwezig is zijn de aminozuren. Met het supplement erbij breng je nog meer gespecialiseerde bouwvakkers naar binnen om beter en sneller te kunnen bouwen.

Voor wie is dit supplement ideaal? Voor de sporter die aan droogtrainen doet en geen spiermassa wil inleveren, maar ook ideaal voor een sporter die traag herstelt na krachttraining. Met aminozuren gaat het proces sneller en kun je spierpijn dus verminderen.

#4. Fatburner

Een fatburner is een samengestelde combinatie van stofjes die je kunnen helpen met calorieën verbranden en vocht verliezen.

De meeste fatburners bevatten stofjes als bijvoorbeeld groene thee extract, citroenzuur, kaneel en cafeïne. Wat simpele dingen zijn die je in dagelijkse producten kunt terugvinden. Alleen brengt dit supplement ze bij elkaar in 1 formule.

Fatburners kunnen wel degelijk helpen, maar als je niet op de juiste manier eet en traint dan heb je er niks aan. Dit product gebruik je niet om met een ongezonde levensstijl weg te komen, maar om het juiste proces wat vaart te geven. Dit supplement is ideaal voor een sporter die goed eet en traint maar het proces wil versnellen en minder vocht wil vasthouden.

#5. Vitamines

Vitamines en mineralen vind je terug in gezond voedsel, maar het is voor de meesten lastig om zodanig bewust te eten dat er van alles voldoende binnenkomt.

Misschien krijg je genoeg vitamine C binnen, omdat je veel fruit eet maar niet genoeg calcium omdat je te weinig zuivel eet. Al helemaal als je aan het afvallen bent is het lastig om genoeg vitamines binnen te krijgen, omdat je onder je dagelijkse caloriebehoefte aan het eten bent.

Vitamines spelen een grote rol in je gezondheid en welzijn. Je wilt er niet alleen fit uitzien, maar je ook fit voelen en daar heb je vitamines voor nodig. Dit is het enige supplement in dit lijstje waarvan ik zou zeggen dat het ideaal is voor elke sporter. 

Alleen ligt het per persoon aan wat hij of zij meer van nodig heeft. Multivitamine is altijd oké, maar stofjes als bijvoorbeeld calcium, magnesium, zink en omega 3 dat is aan de sporter zelf om te onderzoeken waar er een tekort aan is.

#6. Pre Workout

Pre-workout is een energiedrank in poedervorm. Je doet 1 schepje pre-workout mengen in een glas water en drinkt deze net voor je training op.

Er zijn veel soorten pre-workouts en de ingrediënten verschillen vaak in grote mate van elkaar, maar bij de populairste pre workouts kun je uitgaan van ingrediënten als bijvoorbeeld:

  • Beta Alanine, wat de verzuring in je spieren doet uitstellen en helpt bij een intenser pomp.
  • Creatine, het supplement dat we zojuist zijn langsgegaan. Dit wordt in veel pre workouts bij gedaan en logisch, omdat het de spieren van meer energie voorziet.
  • Wat vitamines, meestal vitamine B en C.
  • Tyrosine, dat doet meer dopamine aanwakkeren. Het stofje waar je een betere stemming van krijgt en iets gemotiveerder door voelt.
  • En caffeine, wat ook in koffie en energieblikjes zit. Dit voegen ze toe als voornaamste energiebron. 

Dit klinkt natuurlijk allemaal goed, maar veel sporters die het hebben gebruikt geven aan dat het hun te onrustig maakt en dat komt door een hoge cafeïnegehalte. Een gemiddelde preworkout is te vergelijken met 4 kopjes koffie of 2 energieblikjes die je in 1 keer opdrinkt.

Dit supplement is niet nodig, maar het kan je wel helpen met de training prestaties verbeteren. Dit supplement zou ideaal zijn voor een sporter die het maximale uit zijn of haar training wil halen en goed tegen caffeine kan. 

#7. Weight Gainers

Dit supplement is vergelijkbaar met eiwitpoeder. Eigenlijk precies hetzelfde, alleen het eiwitgehalte is lager, omdat er een grote hoeveelheid koolhydraten bij zijn toegevoegd.

Dit supplement is gemaakt om sporters te helpen met sneller aankomen. De eiwitten die erin zitten zijn voor spiergroei en de toegevoegde koolhydraten zorgen ervoor dat je meer vocht gaat vasthouden, sneller trek in eten krijgt, meer energie in je lichaam hebt en makkelijker de calorieën naar binnen kan krijgen.

Bij dit product is het wel belangrijk dat de koper de ingrediënten goed doorleest, want er zijn genoeg merken die veel suiker gebruiken en aankomen zal in dat geval vooral vetopslag betekenen. Als je goed kunt eten is dit supplement totaal overbodig.

Dit is een ideaal supplement voor de sporter die heel graag wil aankomen maar moeite heeft om genoeg te eten. Met een paar shakes per dag zou hij of zij toch een paar kilo per maand zwaarder kunnen worden.

Dit waren de 7 populairste supplementen. Als je dit soort informatie in video vorm wilt zien dan kun je hieronder abonneren op ons YouTube kanaal. Daar worden regelmatig fitness video's geplaatst.

 

Schrijver:
Badreddine Boutaybi


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Soortgelijke Blogberichten

Beste krachttraining voor voetballers. 5 Tips voor maximale rendement!

Hoe kun je krachttraining gebruiken om een betere voetballer te worden? Als een voetballer krachttraining aanpakt zoa...
Lees meer

De Grootste Basic-Fit van Nederland en België!

Als je wilt weten welke basic fit vestigingen in Nederland en België het grootst zijn, dan ben je hier op de juiste p...
Lees meer

Hoe kun je het beste droog trainen?

Allereerst, wat is droogtrainen? Droog trainen, ook wel bekend als ''cutten'' in de fitnesswereld, is een proces waar...
Lees meer

Tags