VERMIJD deze buikvet vergrotende producten voor een strakke buik!
Op deze pagina gaan we kijken naar 5 type producten die je beter kunt vermijden als je minder buikvet wilt. Er zijn heel veel producten die niet zo gezond zijn, maar de 5 die we zo langsgaan zijn ook nog eens trek-versterkend. Ze laten je dus meer eten dan nodig is.
Voor we hieronder starten met de producten is het belangrijk om te weten dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je dit soort producten af en toe in kleine porties binnen krijgt of 1 keer in de week besluit om deze bewust te consumeren. Dat kun je wel hebben, maar dit zijn zeker niet de producten voor dagelijks gebruik als je vet wilt verliezen.
1. Frisdranken en vruchtensappen
Waarschijnlijk weet je al dat frisdranken als cola en fanta niet goed voor je zijn als je van het vet af wilt, maar wist je dat de suiker in bijvoorbeeld appelsap gelijk staat aan 25 suikerklontjes per liter?
Een klein flesje van 33 centiliter bevat suiker dat gelijk staat aan zelfs iets meer dan 8 suikerklontjes. Hetzelfde geldt voor een kleine AA-flesje dat door velen als sportdrank wordt gezien.
Aangezien eten sowieso calorieën gaat opleveren en de belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevat, kun je je calorieën beter sparen voor eetbare producten in plaats van drinken. Met water of thee zonder suiker kun je ook gehydrateerd blijven, alleen zul je geen calorieën binnen krijgen en kun je dus veel drinken zonder je zorgen te maken over calorieën en aankomen in gewicht.
De meesten zijn zich wel bewust van frisdranken, maar als het op fruitsappen aankomt denken velen dat een flesje fruitsap hetzelfde is als een echt stuk fruit, maar dat is niet zo.
Een appel per dag eten is gezond en laag in calorieën, maar voor zo’n kleine appelsap flesje worden er 3 tot 4 appels geperst en bij veel dranken worden er vaak extra suikers bovenop de fruitsuikers bijgedaan. Vandaar dat dranken meer suikers bevatten dan echte stukken fruit en het gekke is dat de appel ondanks minder suiker en calorieën je maag beter gevuld houdt dan een flesje appelsap.
Als je zoiets tijdens het sporten drinkt dan kun je ermee wegkomen, omdat je die suikers meteen kunt verbranden, maar buiten dat is het niet de beste keuze als je een strakke buik wilt. Probeer zoveel als mogelijk je suikers niet via drinken binnen te krijgen.
2. Zoete ontbijtgranen
Denk bijvoorbeeld aan Cornflakes en Honing Ringetjes. Deze ontbijtgranen die internationaal bekend staan als cereal bevatten veel koolhydraten, waaronder veel suikers en behoorlijk wat calorieën en het ergste is... dat deze de maag niet voor lange tijd gevuld houden. De meeste mensen hebben na 2 uurtjes alweer flinke trek.
Een kind of tiener met een snelle stofwisseling zou dit dagelijks als ontbijt kunnen hebben zonder last te hebben van overgewicht, maar als je dit als volwassene gaat doen dan is de kans groot dat je middel steeds breder wordt.
Als je toch graag zou willen ontbijten met ontbijtgranen, dan kun je het beste voor havermout kiezen. Havermout houdt de maag langer gevuld, waardoor je je calorieën kunt sparen en ze goed kunt spreiden over de dag.
Havermout behoort namelijk tot de complexe koolhydraten. Deze hebben een langere verwerkingstijd, dus je lichaam laat je langer gebruik maken van die energie. Terwijl snelle koolhydraten als suikers die verwerkingstijd niet hebben en je bloedsuikerspiegel meteen flink laten stijgen. Hierdoor krijg je een snelle boost, maar die energie verdwijnt ook weer snel. Dus na die korte energieboost volgt er een grote inzinking.
De reactie van het lichaam op die daling is: ''ik heb meer eten nodig om de energie weer op te krikken'' en zo blijf je maar doorgaan in een ongezonde cyclus van teveel eten met overgewicht als gevolg.
3. Fast Food
Denk bijvoorbeeld aan McDonalds, Domino’s Pizza, KFC en Burger King. De voeding bij fast food restaurants bevat te veel ongezonde vetten, suikers, zout en calorieen.
Ook is de voeding erg laag in vitamines, mineralen en vezels. Een gebrek aan vezels maakt het ook nog eens moeilijk voor de maag om al het eten te verwerken en je behoudt die verzadigde gevoel in de maag niet, dus kort daarna wil je alweer iets eten.
Als je fastfood niet volledig kan loslaten, dan heeft 1 keer in de week zo’n maaltijd niet veel impact op je vetpercentage en kun je ervoor gaan, maar doe je dit regelmatig dan vraag je om het buikje.
Laten we als voorbeeld de Big Mac Menu nemen van de McDonalds. Als je 1 Big Mac zou hebben met medium frieten, 1 Cola Zero en geen saus... wat een voorzichtige bescheiden fastfood maaltijd lijkt, dan zit je al op 855 calorieën. Dat is voor de meeste mensen die willen afvallen de helft van hun totale dagelijkse caloriebehoefte.
Als je gezond eet dan kun je voor zoveel calorieën makkelijk een uitgebreid ontbijt en een flinke lunch hebben + je maag zou langer gevuld blijven.
Als je een fastfood maaltijd eet met meer dan 800 calorieën en je 2 uurtjes later alweer honger hebt, dan is het niet gek dat je de dag eindigt met meer calorieën dan je hoort binnen te krijgen.
4. Zoete en zoute tv snacks
Daarmee worden de volgende producten bedoeld: koekjes, snoep, chocola, chips, cake, frituurhapjes, snackworsten en nootjes.
Noten zijn de enige hiertussen die door de natuur zijn gemaakt in plaats van de fabriek en ook gezond zijn, maar omdat ze hoog zijn in calorieën kunnen ze degene die het niet bij 1 handjevol kan houden flink wat calorieën bezorgen.
De andere beschreven producten zijn alles behalve gezond. Ze bevatten veel suiker, zout, ongezonde vetten en calorieën. Genoeg om snel impact te maken op je lichaamsvetpercentage.
We weten allemaal dat je met mate van alles wel wat kan hebben, maar veel mensen maken de schade groot door dit soort snacks te eten tijdens het televisie kijken.
Tijdens het tv kijken is de kans namelijk groot dat je op automatische piloot blijft door snacken. Je bent je minder bewust van het snacken. Het is bijna alsof je de spanning van de film of voetbalwedstrijd verwerkt door te blijven kauwen.
We denken vaak 1 zak chips is niet erg, maar een zak chips van 200 gram kan 1000 calorieën bevatten en dat is super veel. Als je gezond eet kun je voor die hoeveelheid calorieën 2 mega grote maaltijden eten en voor een lange tijd gevuld blijven.
5. Producten gemaakt van bloem
Hiermee worden producten bedoeld als wit brood, stokbrood, croissants, koffiebroodjes, bladerdeeg, bagels, enzovoorts. Dus eigenlijk alles wat valt onder de categorie van wit brood en banket.
Bloem is trouwens uitgezeefd meel en meel is vermalen graan. Bij meel blijft de graankorrel intact en daar komen de voedingsstoffen, vitamines en mineralen vandaan. Vandaar dat meel wel erg voedzaam is in tegenstelling tot bloem.
In het proces van meel uitzeven naar bloem gaan de belangrijkste voedingsstoffen, vitamines en mineralen verloren, omdat de graankorrel niet meer intact blijft. Vandaar dat bloem minder voedzaam is.
Producten die gemaakt zijn van bloem bezorgen ons veel koolhydraten, suikers en calorieën, maar weinig nuttige voedingsstoffen, vitamines en mineralen. We kunnen ervan blijven eten zonder voor lang gevuld te blijven, met als gevolg dat we veel meer calorieën binnenkrijgen dan nodig is. Ook bevatten producten die gemaakt zijn van bloem heel weinig vezels waardoor het lichaam ook nog eens meer moeite krijgt om het eten te verwerken.
Dat is trouwens de reden waarom pizza ongezond is. Het is de bloembodem die het ongezond maakt, want als je kijkt naar de topping dan valt het bij de meeste pizza’s echt wel mee.
Als je een broodliefhebber bent, dan kun je beter voor volkorenbrood kiezen, want volkorenbrood wordt van meel in plaats van bloem gemaakt. Volkorenbrood levert ook aardig wat koolhydraten op, maar je blijft in ieder geval langer gevuld waardoor het makkelijker wordt om onder je dagelijkse caloriebehoefte te blijven.
Dit waren 5 type producten die je beter op afstand kunt houden als je minder buikvet wilt hebben en dit was het dus ook voor dit bericht. Vergeet hieronder niet te abonneren op ons YouTube kanaal, want we publiceren regelmatig behulpzame video's voor afvallen en ik wil niet dat je deze misloopt. Bedankt voor je bezoek en veel succes met fit worden.
Schrijver:
Badreddine Boutaybi