Welk broodbeleg bevat veel eiwitten?
Het grootste gedeelte van broodbeleg dat veel eiwitten bevat komt vanuit vlees, vis en kipproducten. Verder zijn kaas, pindakaas en amandelpasta ook belegsoorten die erg veel eiwitten bevatten.
Al het broodbeleg dat je op deze pagina krijgt te zien behoort tot de meest eiwitrijke broodbeleg die je in een supermarkt zou kunnen terugvinden.
Bekijk hieronder in de beschrijving van het product hoeveel calorieën en eiwitten erin zitten. Op die manier kun je weten welke producten het beste bij je dieet passen.
#1. Gerookte Zalm
Gerookte zalmfilet is gezond en heerlijk op vers brood. Het is rijk aan Omega-3 vetzuren en bevat 0% koolhydraten. Per 100 gram gerookte zalm kun je rekenen op 21 gram eiwitten en 210 calorieën.
#2. Tonijn in blik
Tonijn in blik is erg hoog in eiwitten. Ook zijn blikjes tonijn in verschillende smaken te verkrijgen. Met tonijn in water kun je rekenen op 26 gram eiwitten per 100 gram en maar 109 calorieen.
#3. Runderrookvlees
Lekker broodbeleg voor de vleesliefhebber. Met runderrookvlees kom je per 100 gram uit op 24 gram eiwitten en 121 calorieën. Ook lekker op rijstwafel en ideaal voor als je aan het diëten bent.
#4. Rosbief
Rosbief is gezond en een prima keuze voor vleesliefhebbers die hun vlees lekker mals willen hebben. Met rosbief zit je per 100 gram op 21 gram eiwitten en 111 calorieën.
#5. Kipfilet
Kipfilet is een gezonde keuze en prima geschikt voor elk dieet. Met kipfilet plakjes kom je per 100 gram uit op 19 gram eiwitten en 125 calorieën. Tussen de gezonde vleesbeleg is dit één van de goedkoopste producten.
#6. Kalkoenfilet
Kalkoenfilet is bijna hetzelfde als kipfilet, ook de smaken lijken op elkaar alleen is kalkoenfilet nog magerder. Met kalkoenfilet kom je per 100 gram uit op 21 gram eiwitten en 102 calorieën.
#7. Kaas plakjes
Kaas is ook eiwitrijk, alleen zijn er veel kaassoorten die veel vet bevatten. Er zijn ook magere kazen waar je uit kunt kiezen als je op vet wilt letten. Met Milner Jong Belegen 20+ plakjes kom je per 100 gram uit op maar liefst 31 gram eiwitten en 235 calorieën.
#8. Smeerkaas
Smeerkaas is toch heel anders als plakjes kaas, vandaar dat dit een eigen broodbeleg keuze is. Ook lekker om in combinatie te gebruiken met vleesbeleg of gerookte zalmfilet. Met Milner 20+ smeerkaas naturel kom je per 100 gram uit op 17 gram eiwitten en 135 calorieën.
#9. Pindakaas
Pindakaas is een calorieën gigant. Gezond, maar ook de gezonde (onverzadigde) vetten zorgen voor veel calorieën. Ideaal voor bulken, maar bij afvallen beter alleen kleine porties gebruiken. Met pindakaas kom je per 100 gram uit op 20 gram eiwitten en 644 calorieën.
#10. Ei Schijfjes
Eieren zijn eiwitrijk. Een gekookt eitje in schijfjes snijden zorgt ook voor heerlijk broodbeleg. Zeker in combinatie met boter of als broodje gezond met wat groente. Met ei schijfjes kom je per 100 gram uit op 13 gram eiwitten en 158 calorieën.
Welk broodbeleg als je wilt afvallen?
Met name mager vlees, kip en vis-beleg werkt erg mee als je wilt afvallen. Het is rijk aan eiwitten en laag in calorieën. Ook magere kazen zijn oke. Verder is verse groenten die niet bewerkt zijn in een product erg goed voor afvallen. Denk bijvoorbeeld aan ijsbergsla, tomaat, komkommer, paprika en champignons.
De 10 eiwitrijke producten die hierboven staan aangegeven (behalve pindakaas) werken fantastisch voor afvallen. Broodbeleg producten waar je beter afstand van kan nemen als je wilt afvallen zijn chocopasta, hagelslag, vette kazen, worst, stroop, honing, jam en smeer salades.
Als je niet zeker weet of het product geschikt is dan kun je de voedingswaarde etiket op de verpakking lezen. Daarop kun je zien hoeveel calorieen, eiwitten, koolhydraten (suikers) en vetten erin zitten.
Als broodbeleg meer dan 250 calorieën per 100 gram bevat dan is dat al aan de hoge kant als je probeert af te vallen. Ook de brood keuze is belangrijk bij afvallen. Brood dat bij de meeste mensen goed werkt tijdens het afvallen zijn volkorenbrood en koolhydraatarm brood.
Waarom eiwitrijk brood eten?
Eiwitrijk brood en koolhydraatarm brood behoren tot dezelfde categorie, omdat de benaming misschien wel anders is maar de voedingswaarden erg vergelijkbaar zijn. Eiwitrijk brood bevat 60% minder koolhydraten dan normaal brood en circa 50% meer eiwitten.
De voedingswaarden van eiwitrijk brood maken dit product prima geschikt voor zowel afvallen als spieropbouw. Als je je eiwitinname wilt verhogen dan is een combinatie van eiwitrijk broodbeleg en eiwitrijk brood een ideale maaltijd. Ook je koolhydraatinname zal niet snel oplopen waardoor de kans kleiner wordt om lichaamsvet aan te maken.
Hieronder zie je als voorbeeld koolhydraatarm brood van de Albert Heijn wat dus ook eiwitrijk brood is. Je kunt aan de voedingswaarden aflezen waarom dit product goed voor de gezondheid is.
Wat is ongezond broodbeleg?
Ongezond broodbeleg is beleg waar veel suikers en/of ongezonde (transvetten + de verzadigde) vetten in zitten. Denk aan bijvoorbeeld chocopasta, hagelslag, vette kazen en worst. Ook frituur snacks als kroketten, frikandellen en hamburgers zijn ongezonde producten die vaak als warm broodbeleg worden gebruikt.
Als je broodbeleg wilt hebben waarvan je niet weet of het gezond of ongezond is dan is het verstandig om even op de voedingswaarde etiket te lezen waar het uit bestaat. Als je ziet dat er veel suikers of ongezonde vetten in zitten dan kun je het beter laten liggen. Elke voedingsproduct die je in de supermarkt koopt is verplicht een voedingswaarde etiket te hebben.
Wat moet je op je brood doen als je wilt afvallen?
Als je wilt afvallen is het goed om voor broodbeleg te kiezen dat gezond is, weinig calorieën bevat en laag in suikers + ongezonde vetten is. Broodbeleg soorten die aan deze criteria voldoen zijn bijvoorbeeld magere vlees, vis en kipproducten, brood geschikte groenten en magere kazen.
Van de 10 producten die bovenaan deze pagina als eiwitrijke broodbeleg soorten staan weergegeven kun je nummer 1 tot en met 8 perfect gebruiken als broodbeleg voor afvallen, omdat deze producten eiwitrijk, caloriearm, suikervrij en vetarm zijn.
Als je vegetarisch bent dan kun je in de supermarkt zoeken naar de alternatieve producten voor magere vlees en kip producten. Tegenwoordig zijn er heel veel opties beschikbaar en dat zal alleen maar meer worden aangezien er wereldwijd steeds meer mensen vegetarisch worden.
Schrijver:
Badreddine Boutaybi